Народна странка

Јеремић: Одлазак Ђиласа код Вучића озбиљно довео у питање поверење, то више нисмо могли да трпимо

Јеремић: Одлазак Ђиласа код Вучића озбиљно довео у питање поверење, то више нисмо могли да трпимо

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је одлазак председника ССП-а Драгана Ђиласа код председника СНС-а Александра Вучића поставио „озбиљно питање поверења шта је на столу“ и о чему се разговара иза затворених врата, имајући у виду „специфичан политички тренутак“ спољних и унутрашњих прилика, као и економских прилика.

„То више нисмо могли да трпимо. Та врста бомбе била је изненађење за странке опозиције и изненадни преокрет. Прогутали смо многе једностране кораке у кампањи и не жалимо се због тога, али ово је био корак у правцу који би могао да означи много више од прекрајања изборне воље у Београду, и стварање околности на републичком нивоу које су за већину људи неочекиване“, рекао је Јеремић у емисији Утисак недеље на телевизији Нова С.

Јеремић је истакао да Народна странка неће бити део коалиције са СНС, какве год биле околности, домаће и међународне.  

„Чињеница је да смо у врло специфичном спољнополитичком тренутку у којем стварање већине СНС и СПС не би требало узимати до краја здраво за готово. Нисам рекао да Ђилас није опозиционар нити да ће да иде у коалицију са Вучићем, али сам рекао да су околности компликоване и да на различите начине може да се учитава изненадни одлазак Ђиласа код Вучића“, рекао је Јеремић.

Јеремић je навео да се поставља питање какав мандат имају Ђилас и Вучић да преговарају пре него што се преброје гласови у Београду.

„Једини легитимитет који имају је да ССП и СНС имају више од половине одборника, па ако они разговарају као председници странака без чијих одборника нема већине, онда би то требало назвати правим именом – техничка коалиција која одлучује да ли су нам потребни нови избори“, рекао је Јеремић.

Упитан о увођењу санкција Русији, Јеремић је одговорио да је Народна странка државотворна и одговорна странка која одлуке доноси у демократској процедури и држи реч када донесе одлуку.

„Увођење санкција Русији имало би далекосежне консеквенце по привреду и друга национална питања. Имамо вакуум институција, немамо скупштину, немамо владу и то ће потрајати неколико месеци, до средине јула, а до тада ко зна шта може да се догоди и у рату у Украјини и у свету“, рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

„Саветовао бих уздржаност и да се не затрчавамо по овом питању јер до изјашњавања о санкцијама могу бити промењене околности, може доћи до краја рата и дипломатског решења“, додао је Јеремић.  

Јеремић је навео да би увођење санкција значило троструко веће цене гаса и грејања и значајан скок инфлације.

„Претпостављам да ће они који ће разговарати са онима који ће притискати Србију поставити питање како би се надокнадила огромна финансијска штета, што је питање које су поставиле и државе ЕУ. Израел, блиски савезник САД који не седи на две столице, него седи на америчкој столици, није увео санкције Русији, али је повећао надзор над својим финансијским системом како се не би користио за заобилажење санкција од стране руских олигарха“, рекао је Јеремић.

„Ако би се позитивна страна увођења санкција Русији свела на то да Вучић буде позван у Брисел и да га загрле и кажу му ’хвала ти што си на правој страни историје, а сада слободно настави да и кињиш и малтретираш у Србији’, онда то не није неки нарочит добитак“, закључио је Јеремић.