Народна странка

Јеремић: Без сарадње САД и Кине неће бити мултилатерализма у 21. веку

Јеремић: Без сарадње САД и Кине неће бити мултилатерализма у 21. веку

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је данас да је неопходна реформа Уједињених нација, како то кључно међународно тело не би „потонуло у ирелевантност“.

„Уједињене нације су за Србију изузетно важне, укључујући и због чињенице да ће Савет безбедности УН одлучивати о коначном статусу Косова и Метохије. Светска организација, међутим, данас није у добром стању. Неопходно је реформисати и друга мултилатерална тела, попут Светске здравствене организације, која се суочила са великим проблемима од избијања пандемије вируса корона“, рекао је Јеремић на високом међународном панелу „Мултилатерализам и кога се то тиче“.

Панел је организован у оквиру годишње конференције „Медеј токс“ (Medays Talks), која се одржава у Мароку, али је дискусија ове године због пандемије вируса корона одржана путем видео конференцијске везе.

Поред Јеремића, који је и бивши министар спољних послова Србије, на панелу су учествовали и декан Руске државне дипломатске школе Универзитета у Москви Михаил Троицки, бивши министри спољних послова Мађарске и Турске Петер Балаш и Јашар Јакис, као и Марк Еленбоген, спољнополитички саветник Џоа Бајдена у недаво завршеној изборној кампањи.

Балаш и Јакис су се сложили да су се систем УН и утицај те кровне мултилатералне организације значајно променили од октобра 2016. године, када је Јеремић завршио на другом месту у трци за генералног секретара УН.

Упитан који би проблем прво решавао да је данас на позицији генералног секретара УН, Јеремић је одговорио да би његов приоритет свакако био оживљавање приоритета испуњавања циљева одрживог развоја до 2030. године, и подсетио да у овом тренутку ниједна држава на свету није на путу да их испуни у року.

Јеремић је оценио да очекује да ће се САД, ако Бајден буде и формално проглашен за председника, вратити у међународне организације, попут Светске здравствене организације и УНЕСKО, као и да ће се поново ангажовати у међународним споразумима, од којих је један од најважнијих Париски споразум о климатским променама.

„Односи у свету више никада неће бити исти као пре 2016. године. Посебно велики поремећај је изазвала пандемија вируса корона, и биће потребне године беневолентног и неагресивног светског вођства како би се ствари приближиле стању које смо имали пре само пет година, а које је ионако било далеко од идеалног“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да „велики шокови воде великим променама“, и да је свет у последњих неколико година преживео неколико таквих удараца.

Ситуација у свету ће у наредним годинама у пресудној мери зависити од односа САД и Кине. Поделе између те две силе су тешко премостиве, без обзира ко ће у непосредној будућности бити на власти у Вашингтону и Пекингу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је „једина нада да ствари крену напред“ да се Америка и Кина, упркос неизбежном ривалитету, одлуче да раде заједно.

Ако се они не одлуче да заједничким напорима спасу идеју мултилатерализма у 21. веку, онда га за нашег живота неће ни бити“, закључио је Јеремић.