Народна странка

Јеремић за "Блиц": Тони Блер иза кулиса разговара о Косову у Вучићево име

Јеремић за "Блиц": Тони Блер иза кулиса разговара о Косову у Вучићево име

Као бивши председник Генералне скупштине УН, имам доживотно право да присуствујем заседањима. Ана Брнабић својим обраћањем у УН поприлично је обрукала и нанела озбиљну штету нашој преговарачкој позицији по питању Косова.

Тако за „Блиц“ о својим утисцима почиње интервју Вук Јеремић, који каже да од 2004. године до данас није пропустио ниједно заседање УН.

Да ли је у праву премијерка Ана Брнабић када каже да сте тајно јурили по ходницима УН званичнике?

Изјава у којој из седишта УН напада домаће политичке неистомишљенике потпуно је непримерена за шефа делегације једне државе. Углед и познанства које сам стекао у свом дугогодишњем међународном ангажовању омогућују ми да добијем састанке са бројним светским званичницима. Наравно да нисам тајно јурио било кога. То је изговорено да би се скренула пажња са чињенице да нас је Ана Брнабић својим обраћањем у УН поприлично обрукала и нанела озбиљну штету нашој преговарачкој позицији по питању Косова. Говорница Генералне скупштине је изузетно формалан подијум на којем се мери свака изговорена реч, али и свака реч која није изговорена. Сви су приметили да шеф српске делегације, помињући Косово, није поменула Резолуцију  1244, нити се захвалила државама које нису признале Косово. Озбиљна порука је послата и недоласком човека за кога се сви знају да у Србији сву власт држи у својим рукама. То су јасни сигнали онима који знају да их читају – да Србија мења свој став о Косову и Метохији, чиме се озбиљно слаби одлучност оних који су нас до сада подржавали.

Да ли ће у Савез за Србију ући још нека странка и када? Докле су стигли преговори са Борисом Тадићем о уласку ове странке у Савез?

Савез за Србију је отворен за све оне који се обавежу да неће сарађивати са режимом и безусловно се сагласе са нашом програмском платформом.

Да ли мислите да ћете на изборима сносити последице код бирача због тога што је Савез окупио странке великих идеолошких разлика?

Све чланице Савеза су се сложиле око 30 програмских тачака, што је показатељ да постоји знатно више тога што нас спаја него раздваја. Али чини ми се помало бизарно такво питање, с обзиром на то да су програмске разлике много веће између странака власти, од Вулина, преко Зукорлића до Ненада Поповића и Вука Драшковића.

Да ли су опозицији потребни нови лидери да би постигла боље резултате на изборима?

Србији су, пре свега, потребни некомпромитовани и остварени људи који се нису огрешили о националне интересе или злоупотребљавали јавне ресурсе. Није мало таквих у Народној странци. У Скупштини Србије се за интересе грађана бори Мирослав Алексић, а у Скупштини Београда, као заменик председника одборничке групе Савеза за Србију Никола Јовановић. Ту су остварени и угледни људи попут Здравка Поноша, Синише Ковачевића, Боре Новаковића, Владимира Гајића, Владе Тодорића и бившег врхунског судије Владе Вучинића, између осталих.

 

Сматрате ли да је довољно само извињење за ону срамотну изјаву Жељка Веселиновића о премијерки Ани Брнабић?

Та изјава је потпуно непримерена и заслужује осуду. Жељко Веселиновић је, међутим, брзо увидео своју грешку и недвосмислено се извинио. Али не морам да вас подсећам да је управо СНС у јавни дискурс увео речник у којем се неистомишљеници, укључујући и високе црквене великодостојнике, називају сецикесама, олошем, плаћеницима, издајницима...

 

Има ли Савез за Србију јединствену политику у вези са Косовом и која је то политика?

Да. Залажемо се за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије и Резолуције 1244 СБ УН и међународног права. Први кораци у дијалогу, пре статусних питања, треба да се тичу имовинских питања, безбедности људи и трајних гаранција за заштиту наше културне и верске баштине.

 

Како коментаришете упад косовских специјалаца РОСУ у Газиводе?

Појављивање РОСУ на Газиводама је за најоштрију осуду. То је, међутим, још један од заједнички режираних инцидената Вучића и Тачија, који тиме желе да скрену пажњу јавности са тога да се иза кулиса одвијају до сада најинтензивнији преговори о разграничењу. Вучићев говор на седници ГО СНС у којем је патетично објавио „пораз његове косовске политике“ јесте чиста обмана домаће јавности. То представља до сада најхазарднији и потенцијално најштетнији тактички маневар Александра Вучића у вези са Косовом од његовог доласка на власт.

 

Откуд оптужбе да Тони Блер преговара у име Србије о разграничењу?

Да, одговорно тврдим да је тако. Ту чињеницу сам до сада изнео неколико пута у јавности и нико из власти ме до сада није демантовао. Блер је у првој недељи јула у Београду добио мандат од Вучића да са кључним светским престоницама разговара о разграничењу у његово име. Претпрошле недеље је у Берлину разговарао са Ангелом Меркел, а ове недеље ће то исто учинити са највишим званичницима САД. Позивам нашу власт да ме демантују ако то није тачно или да кажу ко плаћа Блера ако јесте. Шта од Србије очекују они који плаћају Блера, ако се његов хонорар не плаћа из буџета Србије?