Народна странка

Јеремић: Једино је Народна странка независна од домаћих и страних центара медијске и политичке моћи

Јеремић: Једино је Народна странка независна од домаћих и страних центара медијске и политичке моћи

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да Народна странка на изборима једина наступа самостално и потпуно независно од центара медијске и политичке моћи и страних амбасада, и да је глас за Народну најсигурнији избор за недвосмислено одбацивање „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије и законску забрану копања литијума.

„Са амбасадором САД Кристофером Хилом видео сам се само једном и то пре више од годину дана. Није ме ни питао о мом ставу о Косову и Метохији, јер ја сам у Америци одавно профилисан као неко ко није подложан притисцима и манипулацијама, а од САД сам добио вето у финалу трке за избор генералног секретара УН“, рекао је Јеремић телевизији Прва.

Јеремић је истакао да људи у Србији током кампање добро реагују на чистоћу и јасноћу порука Народне странке, која ће бити најпозитивније изненађење на изборима.

„Ми нећемо прелетати после избора нити ћемо мењати ставове и нећемо као Драган Ђилас ићи на канабе да ’спуштамо тензије’“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће грађани 17. децембра гласати о томе како се поставити према „француско-немачком“ плану, који власт није одбацила, а прозападна опозиција тврди да је прихватање тог плана неминовност.

„То није тачно, могуће је одбацити тај план без тежих последица по економске односе Србије и ЕУ. Неће бити последица, као што их није било ни када Србија није увела санкције Русији, што сам и тада говорио, а испоставило се да сам био у праву“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће у уторак бити одржана седница Европског савета на чијем ће дневном реду бити и то да се Србији као формалан услов за чланство постави прихватање „француско-немачког“ плана, који предвиђа да Србија дефакто призна своју јужну покрајину као независну државу.  

„То је неприхватљив услов, и због тога је чланство Србије у ЕУ постало немогуће. Ја мислим да је наше чланство и иначе немогуће, јер ЕУ није спремна на проширење, па нас не би примила ни када бисмо признали ’Косово’. У таквој ситуацији неопходно је редефинисати односе Србије са ЕУ тако да не буду нарушене наше економске везе, а то је могуће тако да Србија тежи чланству у Европском економском простору које није условљено признавањем ’Косова’“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да после избора Београдом више неће моћи да се управља онако како су то чинили Александар Шапић и Ђилас у прошлости и да власт у главном граду неће више бити партијски плен, јер Народна странка неће дозволити да главна тема буде како ће странке међусобно расподелити управљање јавним предузећима, него ће се спровести ригорозна контрола градског буџета и јавних радова.