Народна странка

Јеремић: Прети нам опасност да изгубимо државу ако на изборима не буде промене

Јеремић: Прети нам опасност да изгубимо државу ако на изборима не буде промене

Носилац листе „Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да су избори 17. децембра „судбоносни за Србију, јер ћемо следеће године изгубити државу“ ако буде примењен „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије, па ће о најважнијим питањима одлучивати невладине организације које финансирају стране амбасаде.

„Глас за Народну странку је сигуран избор да Србија јасно и недвосмислено одбаци тај план и да сачувамо државу и Косово и Метохију у саставу Србије. То ће бити најважније питање којим ћемо се руководити у разговорима о будућим коалицијама после избора и нећемо улазити у савезе ни са ким ко је за то да Србија призна ’Косово’“, рекао је Јеремић у предизборној дебати на Ради-телевизији Србије.

Јеремић је истакао да власт није одбацила „француско-немачки“ план, док „Србија против насиља“ сматра да је прихватање тог плана неминовност, а Нови ДСС се залаже за одбацивање али најављује коалицију са прозападном опозицијом.

Председник Народне странке подсетио је представника СНС-а Игора Симића да се „два пута заклео“ на уставу самопроглашеног „Косова“.

„Господине Симићу, ја то никада не бих учинио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је председнику Новог ДСС-а Милошу Јовановићу рекао да није дозволио уједињење странака деснице, које би заједничким наступом на изборима сигурно освојиле више посланичких места и тако се јаче одупрле прихватању и примени „француско-немачког“ плана.

„Народна странка се, као што је познато, снажно залагала за јединствен наступ деснице до којег, међутим, није дошло. Ми сматрамо да је о најважнијим државним питањима неопходно постићи национално јединство, а Косово и Метохија је најважније државно питање“, рекао је Јеремић.

Јеремић је у расправи о масовним убиствима у Основној школи „Владислав Рибникар“ и Малом Орашју и Дубони рекао да је мучно слушати представнике странака како се међусобно називају „вучићевци“ и „ђиласовци“.

„Трагедија не би смела да буде предмет предизборног гложења. Непримерено је у истом даху говорити о болу родитеља и неизрецивој трагедији и помињати имена људи из власти и опозиције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је неопходно да свака школа има психолога, педагога и дефектолога и да се мора спровести ригорозна контрола оружја, те вратити достојанство наставницима и професорима.

„Ништа од тога, међутим, неће бити могуће ако изгубимо државу, а примена ’француско-немачког’ плана значи да изгубимо и Косово и Метохију и државу. У том случају, о нашој судбини одлучиваће други и зато је неопходно да Србија одбаци тај план“, закључио је Јеремић.