Народна странка

Јеремић за РТ Балкан: Чланство Србије у ЕУ незамисливо јер траже да признамо „Косово“

Јеремић за РТ Балкан: Чланство Србије у ЕУ незамисливо јер траже да признамо „Косово“

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да чланство Србије у ЕУ постало незамисливо пошто су лидери три најутицајније европске државе – Немачке, Француске и Италије, као и највиши званичници ЕУ недвосмислено потврдили да је прихватање "француско-немачког" плана и дефакто признање "Косова" кључан услов за наставак приступног процеса Србије.

"Тај услов је за нас неприхватљив и то не само зато што би то било неуставно и што би означило почетак распада наше државе. Чланство у ЕУ било које земље Западног Балкана је ионако неоствариво, јер у самој ЕУ не постоји спремност за даље ширење, све док постоји право националног вета приликом одлучивања у Европском савету“, рекао је Јеремић за РТ Балкан.

„Од Србије се практично тражи да дефакто призна 'Косово' само зато да бисмо још неко време могли да се претварамо да настављамо пут ка чланству“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је неопходно да Србија редефинише односе са ЕУ и предложи европским партнерима измену Споразума о стабилизацији и придруживању, који је потписан 2008. године.

"Одбацивање ’француско-немачког’ плана, ако буде изведено на рационалан и дипломатски компетентан начин, не би довело до озбиљних економских последица по Србију, која би требало да од сада, уместо чланства у ЕУ, тежи ка чланству у Европском економском простору", навео је Јеремић.