Народна странка

Јеремић: Неко из власти мора да одговара за катастрофу у Пироту

Јеремић: Неко из власти мора да одговара за катастрофу у Пироту

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да се мора утврдити одговорност за изливање амонијака у Пироту, где су две особе умрле а више десетина отровано, и да о том питању надлежни министри морају да одговарају јавности и посланицима на посебној седници Скупштине Србије, али да власт избегава одговорност која проистиче из чињенице да је министарка животне средине Ирена Вујовић „најнеспособнија особа у влади“.

„По свему судећи, још нисмо чули најгоре вести из Пирота, јер још нису познате дугорочне последице ове трагедије. Мора бити утврђено ко је одговоран за то што се пругом која је у катастрофалном стању превозе отровне материје и зашто није ништа урађено да се спречи овакав догађај. Није чак било постављено ни довољно мерача загађености ваздуха“, рекао је Јеремић телевизији Јуроњуз (Euronews) Србија.

 

„Када имате мртве људе и није познато какве ће бити дугорочне последице по здравље грађана, онда тог тренутка не постоји важнија тема у држави. Режим је у Пирот послао министре Горана Весића и Даницу Грујичић, али не и Ирену Вујовић, којој је забрањено да иде у Пирот јер знају да је неспособна и да би направила већу штету него корист. Где је Ирена Вујовић и зашто је у бункеру“, упитао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Ирена Вујовић најнестручнији кадар у Влади Србије и то у „изузетно великој конкуренцији“.

„Данас непосредна опасност за грађане нису шина и железница, него здравствене последице и последице по животну средину, а Ирена Вујовић нема капацитет да се са тиме бави”, рекао је Јеремић.

„Ирена Вујовић је особа која никоме не улива поверење, а већ је у другом мандату на тој функцији. Она није могла ни да прочита, срицала је у скупштини извештај који су јој саставиле стручне службе. Чак се том приликом и сама себи смејала, јер није знала да прочита“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Ирена Вујовић, међутим, није случајно постављена на ту функцију.

„Заштита животне средине је изузетно лукративна област. У Европи се издвајају милијарде евра за ’зелену агенду’ и те паре кроз фондове стижу у све европске државе. Зато је за министарку заштите животне средине постављена особа која је потпуно послушна и потпуно нестручна, да би фирме блиске власти могле да кроз те пројекте извуку максималну корист“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће Народна странка у јануару представити јавности које компаније у Србији остварују енормне профите а баве се “зеленом агендом”.

„То ће бити афера у рангу ’Јовањице’, реч је о материјалу од којег се човек најежи“, закључио је Јеремић.