Народна странка

Јеремић за Њузвик: Ђоковић је жртва популизма у Аустралији

Јеремић за Њузвик: Ђоковић је жртва популизма у Аустралији

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић осудио је данас у интервјуу за амерички лист  “Њузвик” (Newsweek) однос владе Аустралије према најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, којем поново прети депортација, што би га онемогућило да још једном освоји Отворено првенство Аустралије и тако постане тенисер са највише “гранд слем” трофеја у историји.

„Ђоковић је направио грешку када је дао интервју француском спортском листу Л’екип, пошто је претходно позитивно тестиран на вирус корона. Ђоковић се, међутим, недвосмислено извинио због тога, а понашање Владе Аустралије према њему је потпуно скандалозно“, рекао је Јеремић за Њузвик.

Јеремић је истакао да је Ђоковић одлетео у Мелбурн тек након што је испунио све унапред одређене услове за путовање у Аустралију и добио медицинско изузеће од обавезе да се буде вакцинисан.

„Неки аустралијски популистички политичари су међутим одлучили да зајашу на тој теми и подигли је у медијима“, рекао је Јеремић, који је и бивши председник Тениског савеза Србије.

Јеремић је поводом осмочасовног задржавања Ђоковића на аеродрому у Аустралији и слања најбољег тенисера света у озлоглашни објекат за смештање илегалних имиграната упитао да ли је то начин на који се третирају људи који нису на црвеним потерницама Интерпола због међународних злочина или путују са фалсификованим документима.

„Ако је то тако, онда ја после свих година бављења међународним односима ипак можда не разумем како свет функционише“, рекао је Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН.

„У Аустралију су несметано ушли сви остали учесници тениског турнира у Мелбурну који су добили исто медицинско изузеће од истог медицинског одбора“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су „политички опортунисти Ђоковића одабрали као жртвено јагње“.

„Запрепашћујуће је што Ђоковића, који има дипломатски пасош Србије, и даље намерно понижавају. Очекујем да ће ова ситуација негативно утицати на односе Србије и Аустралије“, закључио је Јеремић.