Народна странка

Јеремић: Тони Блер у Вучићево име преговара о Косову и Метохији и "разграничењу"

Јеремић: Тони Блер у Вучићево име преговара о Косову и Метохији и "разграничењу"

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да бивши британски премијер Тони Блер у име председника Србије Александра Вучића преговара о „разграничењу“ с Косовом и Метохијом и да је прошле недеље Блер о томе разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским званичницима, а следеће недеље ће имати састанак са представницима Савета за националну безбедност САД.

„Током заседања Генералне скупштине УН од изузетно озбиљних и високо позиционираних званичника сазнао сам да Блер за ту услугу добија новац са Блиског истока. Помиње се и сума од 150.000 долара месечно, плус накнада за обављен посао, ако Блер спроведе Вучићеву идеју о ’разграничењу’ и да Приштина постане чланица УН“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, навео је да је о Блеровим састанцима са Ангелом Меркел и америчким званичницима сазнао од више добро упућених извора, међу којима су и они из Европе.

„Позивам Вучића да демантује ако није тачно оно што сам рекао. У току је најхазарднији тактички маневар Вучића у вези с Косовом од када је дошао на власт. Ко је платио Блера и шта је од Србије добио за то што је дао новац бившем британском премијеру“, упитао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да ће, по смењивању напредњачког режима, ангажовање Блера бити детаљно институционално испитано и да ће се тиме бавити надлежни државни органи.

Јеремић је навео да је Вучић „кроз крокодилске сузе прогласио пораз косовске политике“ да би решавање косовског проблема склонио од очију јавности, а потом, када евентуално постигне договор, спровео „политички блицкриг“ како би решење било прихваћено у Србији.

Јеремић је, поводом говора председнице Владе Србије Ане Брнабић на заседању Генералне скупштине УН, рекао да је она ослабила преговарачку позицију Београда у преговорима са Приштином, јер је то први пут да шеф делегације Србије не помене Резолуцију 1244 Савета безбедности УН и да се не захвали државама које нису признале самопроглашено Косово.

„Говор Ане Брнабић је веома пажљиво праћен и када се говори на Генералној скупштини УН важно је шта се каже, али је не мање важно и шта се не каже. Не може се са говорнице УН одустајати од преговарачке платформе. Ако то учините, онда се сматра да сте ту карту склонили са стола и о томе се више не разговара“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео и да је Ана Брнабић пропустила да говори о косовским безбедносним снагама, док је о тој теми је говорио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Јеремић је, поводом навода председнице владе да се у седишту УН „састајао по ходницима“, истакао да му статус бившег председника Генералне скупштине УН омогућава да се на сопствени захтев састане са највишим званичницима и да има доживотну позивницу за годишња заседања скупштине светске организације.

„Разговарао сам са десетинама високих званичника, између осталих и са премијером Луксембурга, премијерком Бангладеша, министрима спољних послова Бахреина, Пакистана, Азербејџана, са председником Уругваја, имао сам и дуг и занимљив разговор са генералним директором Светске здравствене организације, који је и мој колега, бивши министар спољних послова Етиопије“, рекао је Јеремић.