Народна странка

Јеремић: Немогуће је истовремено бити за санкције Русији и против чланства „Косова“ у УН

Јеремић: Немогуће је истовремено бити за санкције Русији и против чланства „Косова“ у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је, ако Србија уведе санкције Русији, немогуће задржати политику која подразумева ефикасно противљење чланству Приштине у УН, и да то „веома добро знају сви који се залажу за санкције против Русије“.

„Не можете се претварати да сте истовремено против независног ’Косова’ и за увођење санкција Русији. Неискрени су они који то изговарају у истом даху“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је рекао да је „трговина ’Косово’ у УН, а Србија у ЕУ“ неприхватљива и вредносно и безбедносно, као и да је немогуће да Србија „тргује гласовима Русије и Кине у Савету безбедности УН“.

„Русија и Кина сигурно неће дозволити Србији да тргује њиховим гласом, него ће рећи ’ако сте већ спремни да тргујете - нећемо вам дозволити да ви тргујете нашим гласом, него ћемо то ми да радимо’. Сада је њихово опредељење да ће урадити оно што Србија тражи и зато смо захтевали од Вучића да се пошаљу писма у Москву и Пекинг којима се то формализује. Ово је тренутак када би требало зацементирати руски и кинески положај, а не да шаљемо поруку да смо спремни да тргујемо њиховим гласом и својом територијом“, рекао је Јеремић.

„Односи у свету су данас такви да једном броју великих играча одговара да блокирају ’Косово’ у УН и то би требало искористити, а не коцкати се с тим“, додао је Јеремић.

Упитан о поновном гласању Србије против Русије у УН, Јеремић је подсетио да је Народна странка у парламенту предлагала да Србија у УН поднесе резолуцију о заштити суверенитета и територијалне целовитости свих држава чланица Светске организације.

„Да се истог дана гласало о резолуцији Србије када и Украјине, наша резолуција би такође прошла и за њу би можда гласали и они који су признали самопроглашено ’Косово’. Сада се види колико је чланство Приштине у УН важна тема“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, навео је да велике силе могу да се понашају неконзистентно када им је то у интересу, али да мале државе морају да пажљиво прате како се велики понашају и да с тим у вези чине активне дипломатске кораке.

„Наравно да Русија може да примени један стандард овде, а други тамо. Може Америка да ламентира над чињеницом да је Русија извршила инвазију на Украјину и да се то десило без одлике СБ УН, али шта су онда америчка инвазија на Ирак или напад на Либију“, рекао је Јеремић.

Упитан о извештају Европске комисије о Србији, Јеремић је одговорио да је тај извештај показао да ЕУ у овом тренутку од Србије посебно не занима ништа друго осим да се прикључи санкцијама против Русије и да се убрза питање решавања статуса Косова и Метохије, као и да Европа за сада нема озбиљне намере када је реч о интеграцији Србије и Западног Балкана.

„Несрећан сам када прочитам извештај Европске комисије, нарочито начин на који се помиње случај узбуњивача из ’Крушика’ Александра Обрадовића. Процес против њега је гурнут у фиоку, његов живот је гурнут у фиоку, а у извештају је поменут тек благо и то на начин који се не може поредити са речником који је употребљен у вези са санкцијама Русији и убрзањем косовског процеса“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да „режим у Србији одговара Бриселу“ и да је „фараон тог режима Александар Вучић радо виђен гост с којим се сликају и пеку ћевапе“.

„Држе га као на тацни, без обзира што нема напретка на европском путу. Мало им смета што није увео санкције Русији, а када би се то догодило, извештај Европске комисије би био диван, бајан и сјајан и долазили би у Београд три пута месечно да пеку ћевапе са Вулићем, док би Александар Обрадовић и даље чамио у фиоци. Такав однос је неприхватљив“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да од „европског пута Србије нема ништа док је Вучић на власти“ и да Србија на том путу „вози уназад или у најбољем случају стоји“.

„Помиње се хитност уласка Србије у ЕУ ако би било решено питање Косова и Метохије, а хитност је 2033. година, па се поставља питање шта значи хитно, да ли десет година или нешто краће. Такву хитност би требало посматрати са зрном соли“, рекао је Јеремић.

На питање о Декларацији о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије, коју је подржала и Народна странка, Јеремић је одговорио да је враћање у уставно-правни поредак Србије тек последњи корак у дугом процесу до којег може доћи искључиво мирним путем, то јест преговорима, а не ратом, и да би први корак морао бити „заливање цемента на било какву међународну афирмацију самопроглашеног Косова као независне државе“.

„Морају да схвате да никада неће постати међународно призната држава и да су им трајно затворена врата за међународну афирмацију“, рекао је Јеремић.

На питање о евентуалној коалицији са странкама које су подржале ту декларацију, Јеремић је одговорио да Народна странка са тим организацијама дели мишљење о Косову и Метохији, а да у парламенту тренутно најближе сарађује са Демократском странком и зеленима, и додао да се о могућим коалицијама разговара тек када дођу избори.

„Ја не знам када ће бити избори, нисам седео код Вучића на канабету, о изборима питајте Вучића или Драгана Ђиласа. Не разговарамо ни са ким о коалицијама, јер тренутно не разговарамо о изборима“, закључио је Јеремић.