Народна странка

Јеремић: Седница о Косову не сме бити кафанска туча, потребно је постићи јединство

Јеремић: Седница о Косову не сме бити кафанска туча, потребно је постићи јединство

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да власт и опозиција не смеју дозволити да са седнице Скупштине Србије о Косову и Метохији изађу као из кафанске туче са модрицама, а „без икаквог заједничког плана како даље“, и да би на седницу требало да се дође са намером да се усвоји заједнички документ.

„Било би веома важно да се седница не сведе само на међусобно гађање оптужбама за оно што се догодило деведесетих година, када смо имали исту власт као данас, шта се догодило после 2000. године, а шта у последњих десет година бриселског дијалога, који је очигледно запео када је реч о томе шта би Србија требало да добије“, рекао је Јеремић телевизији Прва.

 

„Посланици Народне странке ће предложити свеобухватну преговарачку платформу о томе шта нам је чинити на Косову и Метохији, као и шта у међународном простору - шта у УН, шта у Унеску, шта у бриселском процесу… Ако смо нешто пропустили у нашој платформи, нека је допуне, ако нешто нисмо добро формулисали, нека преформулишу, имају већину за то“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да платформа подразумева, између осталог, и да председник Србије Александар Вучић напише без одлагања писма председницима Русије и Кине Владимиру Путину и Си Ђинпингу у којима их обавештава да Србија никада неће признати самопроглашено “Косово” и позива их да уложе вето ако питање чланства Приштине у УН икада дође на дневни ред Савета безбедности УН.

„Након тога ствар ће бити зацементирана и тада би позиција Русије и Кине могла бити промењена само ако из Београда неко напише ново писмо у којем их моли да дозволе да самопроглашено ’Косово’ постане члан УН, а то се, сигуран сам, никада неће догодити“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су посланици Народне странке недавно боравили на Косову и Метохији, где је ситуација за наш народ „алармантна и тежа неко икад“.

„Ситуација се компликује и на међународном плану, званичници САД готово сваке недеље изјављују да би Србија требало да призна ’Косово’, што се раније није догађало, немачки премијер Олаф Шолц је то исто рекао у Београду, и зато је, између осталог, Народна странка тражила хитну расправу о Косову и Метохији у парламенту“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом усменог договора о признавању косовских докумената, подсетио да ће на административним прелазима у централну Србију улазити људи са личним исправама самопроглашеног ’Косова’, а да су пре договора на прелазима добијали папир, јер документа нису признавана.

„Када, међутим, неко са косовским исправама након што уђе у централну Србију оде на београдски аеродром или на прелаз Хоргош како би изашао из Србије, он ће српском полицајцу дати ’косовски’ пасош, а не папир као раније. Ако полицајац лупи печат у ’косовски’ пасош, то значи једну врсту признавања самопроглашеног ’Косова’. Нисмо до сада чули какав је договор постигнут по том питању“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да га је председница Владе Србије Ана Брнабић лажно оптужила да се 2017. године нудио да буде председнички кандидат СНС-а пошто је објавио твит у којем је навео да се после договора у Бриселу није променило ништа осим што ће Србија признавати документа самопроглашеног „Косова“, а Вучић је добио похвале из ЕУ и „зелено светло да настави да гази“.

„Тврдња Ане Брнабић није истинита, она је лутала око датума када се то догодило, прво је рекла да је то било 2017. године, а дан касније да је то било 10. новембра 2016. године“, рекао је Јеремић.

„Доказ да њена тврдња није тачна је и мој интервју листу ’Блиц’, објављен 16. октобра 2016. године у којем сам рекао да ће ’Вучићев кандидат бити Александар Вучић и да је бесмислица да ћу ја бити његов кандидат’. Након тог интервјуа ’Блицу’ кренула је серија агресивних напада, укључујући и то да сам умешан у убиство гардиста и да је моја супруга нарко дилер“, рекао је Јеремић.

Јеремић је прецизирао да се 10. и 11. новембра 2016. године, месец дана након интервјуа „Блицу“, стицајем околности сусрео у Бечу са Аном Брнабић на скупу на којем је било између 50 и 100 људи, и да се тамо само поздравио са њом, као и да такав скуп свакако „није био прилика“ за разговор о кандидатури, чак „и да је имао такву намеру, а није“.

„Тај састанак у Бечу се догодио месец дана пошто сам резолутно рекао ко ће бити кандидат СНС-а“, закључио је Јеремић.