Народна странка

Јеремић: Захтев за вето Русије и Кине је заливање цемента на питање чланства Приштине у УН

Јеремић: Захтев за вето Русије и Кине је заливање цемента на питање чланства Приштине у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је последњи тренутак да се питању Косова и Метохије приђе на озбиљан и институционалан начин и да се постигне државно јединство, јер се над Србијом надвила опасност од притисака за признавање самопроглашеног Косова, односно за отварање пута за чланство Приштине у УН.

„Злокобно изгледа писмо лидера Немачке и Француске Олафа Шолца и Емануела Макрона председнику Србије Александру Вучићу. Они од Србије траже тешке одлуке и свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине, што је европска мантра која подразумева да се Србија и самопроглашено Косово неће међусобно блокирати за чланство у међународним организацијама, укључујући и УН. Чланство Приштине у УН би било равно катастрофи“, рекао је Јеремић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Јеремић је истакао да ће посланици Народне странке зато на предстојећој седници Скупштине Србије о Косову и Метохији предложити да се на тај пут „залије цемент“.

„То ћемо урадити тако што ћемо предложити да парламент тражи од Вучића да упути званична писма председницима Русије и Кине Владимиру Путину и Си Ђинпингу у којима од њих тражи да те државе искористе своје право вета у Савету безбедности УН ако питање чланства Приштине дође на дневни ред. То би значило да ће они држати вето све док из Београда не дође ново писмо у којем би Русија и Кина биле замољене да признају самопроглашено Косово“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, истакао је да не види разлог због којег Вучић не би послао такво писмо Путину и Си Ђинпингу, и додао да чланство Приштине у УН могу спречити само Русија и Кина.

„Москва је и после почетка рата у Украјини експлицитно рекла да ће када је реч о Косову пратити званичан став Београда, а то је рекла и Кина. Руска и кинеска дипломатија, буду ли примили такво писмо из Београда, заузеће став да ће искористити вето дође ли на дневни ред чланство самопроглашеног Косова у УН, све док Београд не напише ново писмо“, рекао је Јеремић, и додао да такво писмо „не би написао ни Милан Антонијевић“, који је са њим учествовао у емисији.

Јеремић је навео да ће посланици Народне странке учинити све да скупштинска расправа не изгледа као кафанска туча и да ће предложити рационална решења.

Председник Народне странке је поводом Европрајда рекао да „веома поштује геј популацију и да разуме њихову патњу на радним местима и у животу и да подржава њихову борбу за еманципацију“, али да би таква манифестације изазвала контрареакцију у којој би геј популација била угроженија него данас.

„Можда би трљали руке организатори и људи који се професионално баве организовањем таквих манифестација, али бојим се да би то донело већу штету од користи, и зато мислим да би требало наћи разуман излаз из тога који би био у складу са Уставом и законом“, рекао је Јеремић.

„Волео бих да су европосланици и државни секретар САД Ентони Бликнен, као и сви који драматично апелују да Европрајд мора да се одржи у Београду јер је то питање свих питања, били једнако гласни када је реч о условима за одржавање слободних избора у Србији и да морају да се пронађу убице Владимира Цвијана и Оливера Ивановића… Али нисам приметио тај степен ентузијазма код тих инстанци када је реч о унутрашњим приликама у Србији и овако висок степен ангажовања око питања Европрајда ме мало изненађује“, закључио је Јеремић.