Народна странка

Јеремић: Не желим да се мешам у унутрашњу политику САД

Јеремић: Не желим да се мешам у унутрашњу политику САД

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас поводом позива да сведочи пред Конгресом САД да је реч о високој унутрашњој политици те земље и да с њим у вези не постоји било каква сумња у Америци.

„Ово је обрачун на врху америчке политике, између републиканске већине у Представничком дому Конгреса САД и демократске администрације у Белој кући. Раније је демократска већина оптуживала председника Трампа, сада републиканска већина оптужује председника Бајдена, али то је њихова унутрашња политика у коју немам жељу а ни обавезу да се мешам“, рекао је Јеремић листу „Данас“.

Јеремић је истакао да су САД озбиљна држава и да с њим у вези постоји било каква сумња, сигурно не би преко медија бивао позиван у Конгрес, већ би му позив стигао из правосуђа.

„То се није догодило, нити ће се догодити, јер се овде ради искључиво о политичком сукобу центара моћи у САД“, рекао је Јеремић.

„Наравно да као бивши председник Генералне скупштине и кандидат за генералног секретара УН имам контакте у самом врху политичког и пословног естаблишмента и у Америци и у Кини, као и у Европи и многим другим крајевима света. Те ће везе бити и те како од користи када будемо Србију подизали из блата у које ју је гурнуо актуелни режим“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да су саслушања пред парламентом несумњиво добра пракса у демократским државама.

„Замислимо да је у Србији могуће организовати анкетни одбор у скупштини у којем би рецимо Мирослав Алексић или Владимир Гајић могли да испитују неку од афера које су потресле државу и јавност, попут случаја ’Јовањица’ или повезаност врха државе са навијачким групама и њиховим вођама осуђеним за тешка кривична дела“, закључио је Јеремић.