Народна странка

Интервју Јеремића недељнику НИН: Један потпис мења све

Интервју Јеремића недељнику НИН: Један потпис мења све

Прошло је месец дана откако је председник Србије именовао председника Народне странке за „вођу међународне криминалне банде“. У међувремену није пропустио ниједно обраћање јавности да уз име Вука Јеремића не дода ласкаве атрибуте попут „лопов, пљачкаш, преварант…“. На питање о утиску да је за разлику од Александра Вучића који не одустаје од оптужби он одустао од одбране, Јеремић одговара:

На страну агресивност и примитивизам са којим то изговара, неспојив са обављањем функције шефа државе – где то у нормалном свету неко мора да доказује да је невин?! Ваљда је на ономе који оптужује да поткрепи своје тврдње? То је у овом случају немогуће, јер је посреди чиста лаж. Због тога сам поднео парничну тужбу против Вучића, а он је одлучио да се у недостатку било каквих доказа за те клевете кукавички сакрије иза председничког имунитета, како би избегао суочавање на суду.

 

Колико знамо није то одлучио Он, него судија?

Тешко ми је да замислим да се сам судија усудио на тако очигледно противправни  корак. Не само да закон не предвиђа имунитет у парничном поступку, већ и експлицитно прописује да на њега може да се позове само онај који га ужива – а не суд у његово име! На ту одлуку сам наравно упутио жалбу Апелационом суду, мада искрено, од тога немам нека велика очекивања. Следећи корак је уставна жалба, након које следи – Стразбур.

Да ли сте у међувремену добили позив од било које институције да поразговарате на тему евентуалне повезаности са пословима због којих су у САД ухапшена двојица од оснивача ЦИРСД-а?

Наравно да нисам – ни у Србији, нити било где другде. Како бих и могао, када је код мене све чисто да не може бити чистије. Подсетићу вас, ја сам у трци за генералног секретара УН био предмет темељних провера биографије и финансија од стране најмоћнијих земаља света. Нико од њих није пронашао било шта спорно, укључујући САД, које су против поменутих особа водила темељну истрагу годинама уназад. Али ће Вучић зато бити позван у Стразбур, где ће постати први шеф државе који је тамо процес изгубио. Успут, молим вас да подсвесно не наседате на изговорене лажи. Ниједан од ухапшених у Америци није био оснивач ЦИРСД-а, већ међу стотинама људи широм света са којима је ЦИРСД на одређеним пројектима сарађивао.

Да ли страхујете да ће реч било ког суда који би вас ослободио бити потпуно неважна оном делу од 55% грађана који према истраживањима верују у све што говори  Александар Вучић?

Који суд да ме ослободи – и од чега? Па рекао сам вам већ да ме нико никада на свету није чак ни позвао на било какав разговор у вези са било чим поменутим. Немам дакле зашто да страхујем, али то се не може рећи и за Вучића. Његова параноидна опседнутост мноме очигледно проистиче из чињенице да се упркос општој тортури све више људи широм Србије ослобађа стрепњи и приступа Народној странци. И то не било каквих људи, већ честитих и угледних, међу којима је највише остварених стручњака и младих. Ми смо данас једина опозициона странка која расте – само у последњих два месеца смо одржали 27 оснивачких скупштина на локалу, и достигли покривеност 70% територије Србије, рачунајући Косово и Метохију, у 98 градова и општина. Није успео да нас угуши на старту, иако је учинио све што је било у његовој моћи да се то догоди. Само је питање времена када ћемо достићи критичну масу и постати организација која је у стању да парира напредњачкој машинерији.

Верујете да силина напада којима сте изложени није само илустрација изреке „у страху су велике очи“?

Не. Уз то што растемо и играмо кључну улогу у процесу обједињавања опозиције, постоји још једна ствар која га прилично узнемирава. Свестан је тога да сам стекао знање и ауторитет у међународним односима и да се нећу либити да их до краја употребим у разобличавању његове намере да Косову омогући пун међународноправни субјективитет покушавајући да то представи  као успех, а не срамну капитулацију.

Да ли пре тога можете да елиминишете једну од главних оптужби и да једноставно одговорите : Зашто вам је уплаћено 200.000 евра из амбасаде Катара у Берлину?

Не намеравам да одговарам ни на ту, нити на било коју другу оптужбу из тог скаредног информерско-пинковског серијала. ЦИРСД је за четири године постојања израстао у глобално најпознатији институт за међународне односе у Југоисточној Европи, и наш рад су подржали многи консеквентни актери широм света. Све наше донације су, међутим, примљене у Србији, и на њих је држави уредно плаћен порез. Чуди ме само како нико из власти не говори о томе да су међу нашим спонзорима и Уједињени Арапски Емирати!? Могао би Вучић да због тога упути протест свом брату, шеику Мухамеду бин Заједу. Нешто би међутим говори да то неће учинити!  

Да ли је премијерка Ана Брнабић у неком тренутку зарађивала свој новац као консултант ЦИРСД-а?

Јесте. Била је плаћени консултант ЦИРСД-а на изради студије о одрживим изворима енергије у региону.

Када се то дешавало?

Године 2015, пре него што је ушла у Владу.

На чији предлог је ангажована?

Ја сам је предложио.

Да ли би се с обзиром на то искуство могло очекивати  од Ане Брнабић да уложи свој ауторитет како би зауставила изједначавање ЦИРСД-а са „бандом међународних криминалаца“?

Тако нешто би се могло очекивати од особе са минимумом моралног интегритета. Нажалост, не и од ње.

Зашто доводите у питање њен морални интегритет?

Због начина на који је почела да се понаша одмах након уласка у Владу, постајући тако један од њених најмрачнијих чинилаца. Не знам одакле бих могао да отпочнем набрајање. Можда од тога да је себи дозволила да као премијер изјави да Косово више није Србија, и да својој земљи тиме нанесе немерљиву штету у преговорима. Своју интелигенцију је искористила да се пробије на чело ранг листе бескичмењака који се морбидно утркују у томе ко ће најбоље имитирати „господара“ – у безобразлуку, пре свега.

Да ли  имате доказе за тврдњу да власт планира режиране немире на северу Косова?

Шта ће вам бољи доказ за то од постављања окорелих криминалаца на званичне функције у политичком систему Срба на северу Косова?

На кога мислите?

Пре свих на Милана Радоичића, али он није једини.

Имате ли доказе за то да је окорели криминалац? То је тешка оптужба.

Информације о њему смо добили из кредибилних извора – што домаћих, што међународних. Ако ме буде тужио за клевету, доказе ћу изнети пред судом.

Ако верујете да је окорели криминалац, како се не плашите ванинституционалних последица по себе за ово што о њему изговарате?

Добро знам да сам одлуком да постанем најотворенији критичар убрзане криминализације Србије ставио своју главу у торбу. Али када се ја за нешто определим, не калкулишем и увек идем до краја. Ако бих ја показао страх, како бих онда могао да на храброст позивам друге.

Када говорите да је „држава огрезла у организованом криминалу“, да ли се ослањате на утиске или доказе?

Тридесет пет економски најмоћнијих држава света је формирало глобално тело за борбу против међународног прања новца и финансирање тероризма – ФАТФ. Они су у фебруару ове године Србију ставили на званичну листу земаља осумњичених за недозвољене активности у том домену. На тој листи је свега девет држава, попут Сирије, Јемена, Ирака... и Србије. Да ли је потребан већи доказ од тога? Откуд ми на тој листи?

Па откуд?

Савремене међународне регулативе подразумевају да држава захтева да се зна ко је стварни власник капитала који се улаже у земљу. Код нас то није случај – ако неко из Луксембурга на пример нешто купи у Србији, нема потребе да пријави да је њихов власник неки ентитет из Панаме, а њихов неко из, рецимо, Абу Дабија... Али када би Србија такав пропис увела, онда би се открило чега су све овде власници људи блиски Вучићу и његовом окружењу. То није једини разлог, али је међу најважнијима. Намера је била да се створе услови под којима би се од очију јавности сакрило незаконито богаћење и прање огромне количине новца од стране владајуће клике. То је ФАТФ уочио, и сада смо ту где јесмо – на међународном стубу срама, земља којој прете озбиљне финансијске санкције које би за последицу имале потпуни слом наше привреде.

Вратимо се немирима на северу Косова које најављујете као намеру власти, одакле вам то?

Режим покушава да створи привид да је потпис на споразум о косовском чланству у УН једини начин да се избегну сукоби ширих размера. То је бесрамно, опасно и врхунски неодговорно.

Верујем да ће међу читаоцима бити  оних који мисле да је неодговорно и ово што ви говорите и који не верују да постоји било какав простор за одлагање преговора који не води у сукобе?

Никада нисам рекао да треба зауставити или одлагати преговоре са Албанцима. Али сматрам да је неопходно променити стратегију преговарања, која је држави и нашим сународницима на Космету донела буквално ништа, док су Албанци с друге стране добили све што су затражили. На пример, зашто се не покрене круцијално питање имовине – приватне и државне – на територији покрајине? Или гаранција заштите нашег културног наслеђа – пре свега манастира и цркава СПЦ? На такав захтев се представници међународне заједнице не би могли оглушити – то су ствари на које је Запад и те како осетљив. Након што би се решило питање столице Приштине у УН, Албанци даље уопште не би морали да преговарају, јер је то последње што још нису добили. Зато понављам – тај један потпис би променио све, и зато морамо учинити све да спречимо да до њега дође.

 

Да ли очекујете референдум?

Вучић је крајем јуна рекао да се неће заклањати иза воље народа. Пре неколико дана – да хоће. Верујем да ће још много пута променити мишљење. Искуство показује да је истини увек најближе супротно од онога што је последње изјавио.

Док ви доводите у питање морални интегритет људи из врха власти, они се питају с којим моралом се данас јављају они који су погрешном политиком пребацили  тему Косова из УН у Брисел и довели дотле да „тамо више немамо ништа и да је сваки метар за који успемо сутра да се изборимо огроман“?

Највећи ударац српским интересима на Косову су нанели они који су својом неодговорном политиком довели до тога да дође до бомбардовања 1999. године и повлачења српске војске и полиције са територије покрајине. Ми смо се 2008. године нашли у изузетно тешкој ситуацији када је Приштина једнострано прогласила независност уз пуну подршку неких од најмоћнијих држава света. Упркос свему, изборили смо се за то да Косово не постане члан ниједне међународне организације, а и сачували институције Србије на северу, које је актуелни режим касније демонтирао Бриселским споразумима, заузврат добивши једино прећутну сагласност Запада за увођење недемократске страховласти у земљи.  И сада, припремајући јавност на капитулацију, Вучић изјављује да на „Косову немамо ништа“, не хајући за то да се тако додатно урушава наша ионако ослабљена позиција у преговорима. Али шта очекивати од човека који је одлучио да се за Косово „бори“ са неколико окорелих криминалаца у Митровици, Марком Ђурићем у Бриселу, Вулином у црној униформи и Брнабићком која изјављује да Косово није Србија.

Док ви говорите о „запањујућој нестручности“ врха власти, председник позива да се упореде оцене са студија. Како разумете да је то први обрачун из кога је вас изоставио?

Вероватно зато што сам ја своје дипломе стекао на Кембриџу и Харварду, а да он чак није успео ни да своје основне студије на Правном факултету оконча у року. То очигледно оставља озбиљне последице на његову психу. Али независно од тога, потпуно је бизарно да неко у 50. години као тему отвара оцене са факултета! То не може а да вас не забрине, било да сте психијатар или обичан гласач.

Из ваше странке су стигле прве званичне најаве да је  постигнут договор и да се у наредне две недеље  очекује  формирање Савеза за Србију. Ко се договорио?

Народна странка се од свог оснивања залагала за јединствен наступ опозиције. Савез за Србију је и зачет тако што смо направили договор са Драганом Ђиласом о заједничком наступу у београдској скупштини. Последњих неколико недеља смо провели састављајући заједничку програмску платформу, остало је још само да усагласимо неколико техничких детаља. Народна странка ће уложити све своје ресурсе – пре свега квалитетне кадрове и инфраструктуру коју смо изградили – у будуће обједињено деловање.

Ко ће бити у том савезу?

Не бих да било коме од будућих партнера отежавам ситуацију тако што бих са њиховим именима излазио у јавност пре него што они донесу званичне одлуке на својим страначким органима.

Да пробамо овако: ко неће бити у Савезу?

Што се тиче Народне Странке, врата су отворена свима који се обавежу да ни у каквој форми неће сарађивати са режимом и прихвате наш договорени програм.
 

Да ли сте постигли договор са Сашом Јанковићем и ПСГ?

Жао ми је што нису показали заинтересованост да буду међу оснивачима Савеза за Србију, поготово имајући у виду да смо изузетно продуктивно сарађивали на београдским изборима. Надам се да још увек није касно да преиспитају своју одлуку.

Документ, дакле, обавезује потписнике на одбијање сваког облика сарадње са режимом? Чак и ако би та сарадња била предуслов за добијање Вучићеве подршке за неку будућу кандидатуру у некој међународној или домаћој институцији?

Да. Имам утисак да алудирате на чињеницу да сам 2016. године био кандидат Србије на изборима за генералног секретара УН, на којима вероватно не бих завршио на другом месту већ бих победио да није било директне опструкције из Београда. Иако сам имао понуду да будем кандидован од стране једне друге, много утицајније државе, нисам желео да у тој трци наступим у било чијем другом „дресу“ осим нашем. Иначе, један од разлога због којих се Вучић данас тако дивљачки опходи према мени потиче и од фрустрације што му нисам дозволио ни да покуша да за ту номинацију од мене било шта тражи заузврат. Свест да са мном не може да на такав приземан начин разговара, како је иначе навикао да општи са већином људи који се овде баве политиком, код њега изазива дубинску нелагоду. Једноставно, ми припадамо суштински супротстављеним системима вредности – тако је било 90-их, тако је и данас.

Да ли чланице будућег опозиционог фронта деле став Народне странке да је стављање потписа на столицу у Уједињеним Нацијама – „велеиздаја“?

Црвена линија Народне странке у преговорима око формирања Савеза је била експлицитан и одлучан отпор потпису који би Приштини омогућио чланство у УН. Јасно смо ставили до знања да ту не може бити околишања. То је на крају прихваћено од свих, а ситуација је таква да ће то по свој прилици бити први велики изазов са којим ће се Савез суочити по оснивању.

Да ли сте се сложили  да нећете учествовати ни на једним будућим изборима  уколико буду организовани под истим условима као последњи председнички и београдски избори?

Да желим да обавестим режим о нашим договорима и намерама, послао бих им телеграм.

 

Аутор: Оља Бећковић, објављено у недељнику НИН.