Народна странка

Јеремић: Држава да преузме пуну контролу над уџбеницима, сузбити утицај страних издавача

Јеремић: Држава да преузме пуну контролу над уџбеницима, сузбити утицај страних издавача

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да је глас за ту листу сигуран избор да сви ђаци у Србији добију бесплатне уџбенике и да држава активно преузме пуну контролу над садржајем и продукцијом уџбеника, првенствено за „идентитетске предмете“ попут српског језика и књижевности и националне историје, којима би требало дати наднаставни карактер.

„Страни издавачи су сада у повлашћеном положају, па у читанкама за основну школу више нема песме 'На Газиместану' или Десанке Максимовић, на пример, а има текстова страних савремених писаца за које верујем да нису неинтересантни али су неупоредиво мање значајни од темеља српске књижевности’“, рекао је Јеремић телевизији Инсајдер.

„Иако Министарство просвете номинално даје коначни суд о садржају свих уџбеника за основну и средњу школу, у реалности постоји хоботница утицаја из иностранства, што кроз невладине организације, што кроз стране издаваче који активно утичу на садржај уџбеника, што је веома забрињавајуће“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже да се држава постави на „чврст и педантан начин“ према издавачима у складу са законима и да предузме активне кораке на сузбијању утицаја страних издавача.

Носилац листе „Народна странка – Сигуран глас. Озбиљни људи“ рекао је да као отац ћерке која ће следеће године кренути у први разред основне школе подржава увођење школских полицајаца, јер то повећава безбедност деце у школама, од којих су многе „окружене мрежом дилера дроге“.

Јеремић је навео да се за образовање у Србији издваја тек око 3,5 одсто бруто друштвеног производа (БДП), док се у развијеним европским државама тај проценат креће између 4,5 и седам, и додао да би у Србији у наредних пет година требало да буде повећано издвајање за образовање на пет одсто БДП-а.

„То је могуће постићи и за то је потребна промена система. Глас за Народну странку на изборима 17. децембра је сигуран избор за промену система, одбацивање ’француско-немачког’ споразума за независност Косова и Метохије и јасну и недвосмислену забрану копања литијума“, закључио је Јеремић.