Народна странка

Јеремић за Блиц: Београдом више неће моћи да се управља како су то чинили Шапић и Ђилас

Јеремић за Блиц: Београдом више неће моћи да се управља како су то чинили Шапић и Ђилас

Сигуран сам да ће Народна странка бити највеће позитивно изненађење ових избора. Ово не кажем само због поузданих истраживања јавног мњења у које сам имао увид, већ и реакција које са свих страна добијамо на наступе наших кандидата, каже у интервјуу за "Блиц" Вук Јеремић, носилац листе "Народна страна - Сигуран избор. Озбиљни људи“.

Како додаје, "питање цензуса се ни не поставља, већ само колико далеко можемо да догурамо".

- Што се тиче уједињења странака деснице, заједно с неким од најистакнутијих српских интелектуалаца, академиком Матијом Бећковићем и професорима Милом Ломпаром и Милошем Ковићем, Народна странка је учинила све да до тог уједињења дође. Међутим, Заветници и Нови ДСС нипошто нису хтели да иду једни са другима, из неких својих, само њима знаних разлога. Чак ни непосредна опасност француско-немачког плана за њих није била довољан мотив да се ујединимо, и тако оснажени супротставимо плановима власти и прозападне опозиције да се овај план примени. Партијски интереси су, нажалост, надвладали националне.

Чини се да је на десници гужва. Шта то Народна странка нуди што не нуде друге десно оријентисане странке?

Народна странка је једина странка опозиције која на изборе излази потпуно самостално, не кријући се иза било кога, са јасним и свеобухватним програмом, "Српско питање у 21. веку". Једини смо потписе сакупили самостално, без ичије помоћи. Ако сте за промену система, Народна странка је сигуран избор, јер ми увек говоримо исто пре и после избора, и сви знају да нико од нас неће "прелетети", нити отићи на неко канабе да се договара супротно вољи грађана. За друге странке опозиције се тако нешто баш и не може са сигурношћу тврдити, имајући у виду блиску историју понашања.

Кажете да сте за одбацивање француско- немачког плана. За то су готово сви, чак и листа Србија против насиља?

То није тачно. Ова власт је француско-немачки план прихватила, док најистакнутији кандидати прозападне опозиције говоре да је он неминовност - од онога који им је први на листи, а то је Радомир Лазовић, до Маринике Тепић, Небојше Зеленовића, Павла Грбовића и многих других. Странке деснице јесу за његово одбацивање, али да бисте се определили коме је од тих странака најбоље дати глас, поставите себи три једноставна питања. Под један, ко је у том залагању за одбацивање најискренији? По мени, онај ко се највише залагао да дође до уједињења деснице. Под два, за кога верујете да би имао највише дипломатске одлучности и стручности да то одбацивање спроведе у дело без последица по народ и државу? И под три, за кога можете бити сигурни да неће пактирати за режимом? Одговор на сва та три питања је - Народна странка.

Да замислимо да дођете сутра на власт, Србија одбаци француско-немачки план и шта онда? Нисмо чули конкретан, а реалан план?

Када је почео талас увођења западних санкција Русији због рата у Украјини, многи медији и политички аналитичари, али и политичари у Србији почели су да плаше народ како ћемо, уколико се санкцијама не придружимо, сносити озбиљне последице - од повлачења инвестиција до поновног увођења виза. Био сам један од ретких који је тада говорио да се ништа од тога неће десити, као што и није. Слична је ситуација и са француско-немачким ултиматумом. Народна странка месецима нуди конкретан и реалан план који се своди на редефинисање односа Србије и ЕУ и то кроз промену Споразума о стабилизацији и придруживању. И Србији и Европи је у интересу да се очувају наше економске и друштвене везе, што је могуће испреговарати. То би подразумевало слободан проток људи, робе и услуга у оквиру Европског економског простора.

Нисте еуфорични у последње време када говорите о европским интеграцијама. Када све узмете у обзир, да ли је Србији место у Европској унији или Бриксу?

Ми јесмо и увек ћемо бити европска земља, која треба да тежи томе да буде уређена као савремене европске државе. Србија свакако треба да јача своје односе са државама БРИКС-а, јер ће њихова снага расти у деценијама које долазе. Постоји велики потенцијал за унапређење наше сарадње, пре свега на економском плану. С друге стране, не можете скакати из једног воза у покрету у други без да се изложите опасности од озбиљног повређивања. Овом метафором хоћу да укажем на чињеницу да ствари нису тако једноставне. Ма колико чланице БРИКС-а биле пријатељски настројене према нама, пре свега Русија и Кина као сталне чланице Савета безбедности УН које подржавају територијалну целовитост Србије, наша економија је данас у великој мери усмерена према Европи. То се не може променити преко ноћи.

Какве су шансе Владимира Гајића против Александра Шапића, Владимира Обрадовића, Ратка Ристића, Владимира Штимца, Томе Филе…?

Прилично добре. Реч је о изузетно поштеном, часном, доследном и принципијелном човеку какав је овом граду потребан. Београђани га препознају, и на њега јако добро реагују.

Уколико прескочите цензус од три одсто у Граду, да ли можете да замислите да формирате власт са листом "Србија против насиља", имајући у виду све што се дешавало преходних месеци попут трансфери из ваших редова у њихове, цепање странке…?

Народна странка ће, сигуран сам, бити “тас на ваги” након избора. Наш кључни услов за сарадњу с било ким у Београду биће промена система управљања престоницом. То конкретно значи да Београдом неће моћи да се управља на начин на који је то чинио Александар Шапић, али ни онај који је Шапића створио - Драган Ђилас. Трошење буџетских средстава путем тендера ће морати да буде стављено под ригорозну контролу, као што ће и два кључна проблема у Београду - саобраћај и загађење - морати да се под хитно решавају. Ми за то имамо план.

 

Интервју приредила Ивана Мастиловић Јаснић