Народна странка

Јеремић: ПДВ на храну смањити на један одсто

Јеремић: ПДВ на храну смањити на један одсто

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је снабдевање храном почело да се доводи у питање, иако Србија има потенцијал да прехрани пола Европе.

Јеремић је агенцији Бета казао да стручњаци упозоравају да нас већ на јесен очекују велики проблеми у економији, пре свега када је реч о ценама и доступности робе широке потрошње и енергената, па онда и свега осталог.

"Због тога је неопходно хитно предузети мере којима се томе активно иде у сусрет. Кључна ствар за сваку државу је стабилност снабдевања храном, а то је код нас почело да се доводи у питање, иако је познато да имамо потенцијал да прехранимо пола Европе. Морамо удвостручити буџет за подстицаје за пољопривреду, укинути акцизу за дизел гориво за пољопривреднике, али и омогућити извоз тржишних вишкова како би ти људи могли да зараде у овим међународним околностима", рекао је Јеремић.

Јеремић сматра да је потребно смањити ПДВ на основне животне намирнице на један одсто, укинути акцизу на струју и значајно повећати минималну зараду.

"Током лета бисмо морали да ангажујемо сву расположиву јавну и приватну механизацију на проналажењу нових домаћих резерви угља, јер тренутно увозимо и угаљ и струју, што је недопустиво. Производња енергије из одрживих извора и 'зелене' технологије су наравно будућност и томе би требало да се стратешки окрећемо, али суочавамо се са опасношћу од енергетског колапса у наредних свега неколико месеци", оценио је председник Народне странке.

(Бета)