Народна странка

Јеремић: Хладни рат између САД и Кине могао би да уђе у опаснију фазу

Јеремић: Хладни рат између САД и Кине могао би да уђе у опаснију фазу

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да се може рећи да између САД и Кине започиње хладни рат, који би могао ескалирати "у далеко опаснију фазу, која не би била потпуно хладна", и да ће од директног односа те две силе зависити да ли ће се то и догодити.

"Од односа Кине и САД ће у доброј мери зависити и којим путем ће се свет кретати, како у овој генерацији, тако и у будућим. Зато је актуални ниво односа између Вашингтона и Пекинга недовољно квалитетан да би човек био оптимиста", рекао је Јеремић агенцији Бета.

"Велика је одговорност на САД и Кини. Наравно, постоји одговорност и на остатку међународне заједнице, то јест на неким другим играчима који су оружано врло потентни, али се ничија снага у данашњем свету, када се посматра у свеобухватном смислу, не може упоредити са војном, економском, научно-технолошком, па и биолошком снагом којом располажу САД и Кина", додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је свет у стању "геополитичке рецесије", и додао да као што у економији рецесија прети да се погорша и постане депресија, тако се и у геополитици рецесија може под неким околностима претворити у депресију, а да "геополитичка депресија заправо значи светски рат".

"Када говоримо о рецесији, то обично има економску конотацију. Али као и у економији, тако и у геополитици, односно међународним односима, постоје циклуси - позитивни и негативни", рекао је Јеремић.

"Данас се налазимо у негативном геополитичком циклусу, када се јако мало сарађује на међународном плану и када се упркос свим проблемима са којима се суочава човечанство, кључне силе, па и многи други, далеко мање осврћу једни ка другима у покушају да сарађују него што би то проблеми са којима се суочавамо захтевали", додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су Уједињене нације "данас практично паралисане".

"Одлучивање је практично паралисано, јер у најважнијем органу, Савету безбедности (СБ) УН, готово ништа не може да прође. Подела је дубока, са једне стране се налазе три сталне чланице Савета безбедности УН - САД, Велика Британија и Француска, а са друге стране се налазе понекад Русија, понекад Кина, а понекад Русија и Кина заједно, али пошто се са обе стране налазе сталне чланице СБ УН, врло мало тога може да прође, јер да би нешто прошло, потребно да је ниједна стална чланица не стави вето", рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се таква атмосфера шири и у друге органе и агенције УН, па и у друге организације мултилатералног карактера.

(Бета)