Народна странка

Јеремић: На новим изборима да наступимо уз договор и без наметања решења

Јеремић: На новим изборима да наступимо уз договор и без наметања решења

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би опозиција, ако буду расписани нови избори за Скупштину Београда, требало да размисли како да на њих изађе и да не понови грешке из претходне кампање.

„Желим да се сачува јединство и да се наступи уз много више договарања а мање наметања и силовања партнера. Ако су пред нама нови избори у Београду, онда би требало да буде мање лоших ствари које су нас довеле до тачке на којој смо данас“, рекао је Јеремић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Јеремић је навео да то што председник СНС-а Александар Вучић каже да ће бити избора „не мора да значи“ да ће их заиста и бити.

Председник СНС-а и Србије Александар Вучић рекао је да ће предложити главном одбору СНС-а нове изборе у Београду ако највећа опозициона листа жели да иде на превремене градске изборе.

„Нећу да користим тешке речи, без обзира шта мислим о пребацивању Вучић-Ђилас које се наводно одвија само у медијском простору, а да они у међувремену међусобно не комуницирају. Имао сам утисак, не само ја него и многи други, да ће Вучић одговорити позитивно на Ђиласов апел да избегне губитак легитимитета“, рекао је Јеремић.

„Вучић има већину у Београду и сада неко треба да ме убеди да је Ђилас отишао код њега и убедио га за сат времена да тако нешто не направи? Као што каже један Ђиласов блиски сарадник – да ли ви мислите да се ја копчам на леђа“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се „много говори“ о томе да би амбасадор Србије у САД Марко Ђурић могао да буде нови министар спољних послова.

„Имајући у виду компликације које су пред нама и неопходност лавирања и финог познавања процедура, као и дипломатских и политичких односа у свету, могу да кажем да сам изузетно забринут вешћу да би Ђурић могао да буде шеф српске дипломатије“, рекао је Јеремић.

Упитан о увођењу санкција Русији, Јеремић је одговорио да је Народна странка државотворна и одговорна странка која одлуке доноси у демократској процедури и држи реч када донесе одлуку.

„Увођење санкција Русији имало би далекосежне консеквенце по привреду и друга национална питања. Имамо вакуум институција, немамо скупштину, немамо владу и то ће потрајати неколико месеци, до средине јула, а до тада ко зна шта може да се догоди и у рату у Украјини и у свету“, рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

„Саветовао бих уздржаност и да се не затрчавамо по овом питању јер до изјашњавања о санкцијама могу бити промењене околности, може доћи до краја рата и дипломатског решења“, додао је Јеремић. 

Јеремић је навео да би увођење санкција значило троструко веће цене гаса и грејања и значајан скок инфлације.

„Претпостављам да ће они који ће разговарати са онима који ће притискати Србију поставити питање како би се надокнадила огромна финансијска штета, што је питање које су поставиле и државе ЕУ. Израел, блиски савезник САД који не седи на две столице, него седи на америчкој столици, није увео санкције Русији, али је повећао наџор над својим финансијским системом како се не би користио за заобилажење санкција од стране руских олигарха“, рекао је Јеремић.

„Ако би се позитивна страна увођења санкција Русији свела на то да Вучић буде позван у Брисел и да га загрле и кажу му ’хвала ти што си на правој страни историје, а сада слободно настави да и кињиш и малтретираш у Србији’, онда то не није неки нарочит добитак“, закључио је Јеремић.