Народна странка

Бајина Башта: Основан Општински одбор Народне странке

Бајина Башта: Основан Општински одбор Народне странке

Народна странка основала је Општински одбор Бајина Башта. За првог председника  одбора изабран је адвокат Урош Ђокић, а за потпредседнике Борис Јовановић и Иван Даговић.

Оснивачкој скупштини присуствовали су председник Народне странке Вук Јеремић, потпредседник Здравко Понош, генерални секретар Стефан Јовановић и председник и потпредседник Извршног одбора Владимир Добросављевић и Лазар Ђуровић.

Јеремић је рекао да ће се режим председника Србије и СНС-а Александра Вучића срушити као кула од карата „на први звиждук“ на неком од његових „усиљених митинга“, као што је и румунски диктатор Николае Чаушеску пао са власти врло брзо након првог звиждука у тренутку када је изгледао апсолутно необорив. „Питање је времена када ће се то догодити и тада ће ствари почети да се развијају муњевитом брзином. На крају ће морати да испуни захтеве опозиције и обезбеди услове за фер изборе на којима ћемо победити“, рекао је Јеремић. „Ми нећемо никакав румунски сценарио нити револуцију, него промене на демократским изборима, а Вучић је устројио систем тоталитарне владавине тако да ће га прво, макар и најмање начињање монопола моћи коштати власти“, истакао је Јеремић.

Јеремић је навео да се СНС неће распадати „полураспадом као СПС“, који је настао на идеологији грађеној деценијама, него ће пасти одједном, зато што напредњаке на окупу држи искључиво голи интерес и брутално остваривање користи злоупотребама, од локалног нивоа до врха власти.

„Када у питање дође остваривање те користи и када се постави питање да ли ће бити кажњавања оних који су остали на тој платформи, они ће се разбежати као пацови са брода који тоне. Вучић је прешао све етичке, вредносне, политичке и законске границе у вођењу државе и своје странке“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Народна странка и опозиција морају бити добро организовани и спремни за тај тренутак, јер свет неће дозволити промене ако је алтернатива Вучићу хаос.

„Међународни актери, који су овде изузетно утицајни, без обзира на то што им се интереси не подударају, имају један заједнички именитељ – ниједан од њих не воли неизвесност, то јест да се не зна шта ће доћи после“, навео је Јеремић, и додао да се "та дилема отклања систематским и упорним радом на изградњи странке која ће бити спремна да преузме одговорност за вођење земље након пада Вучићевог режима".

Председник Народне странке је додао да без заједничког наступа опозиције промене неће бити могуће, и подсетио да је од успостављања вишестраначја у Србији власт суштински промењена два пута, 2000. године и 2012. године, и оба пута су се сви ујединили против власти.

„Народна странка, колико год била другачија од осталих странака у опозицији, ствари посматра стратешки, а у срцу стратегије за наступ на будућим фер изборима требало би да буде заједништво опозиције. Зато ћемо учинити апсолутно све што је у нашој моћи да опозиција остане јединствена и да протести буду настављени“, рекао је Јеремић.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, истакао је да безбедност и одбрана, поред заштите границе и територије, служе и да се заштити начин живота.

„Народна странка жели да заштити наш начин живота. Ми смо отворени за све утицаје споља и хоћемо да будемо и европски и светски, али пре свега хоћемо да будемо наши, спрски, и да сачувамо наше вредности. Зато смо ми Народна странка. Нећемо да се мењамо зато што смо принуђени на то, него ћемо се мењати ако то хоћемо, и живећемо наш начин живота. Можда он није некоме по вољи, али нама јесте“, рекао је Понош.

Понош је навео да Народну странку чине и људи који припадају елити и да је то елита која заступа народне интересе.

Народна странка нема стотине хиљада чланова, али међу нашим члановима је 80 доктора наука. Многи од тих људи могу да својим именом и статусом привуку и друге. Потребни су нам угледни и утицајни људи и ми не би требало да се додворавамо, него да људи крену за нама таквима какви јесмо, и тада ћемо знати да смо успели“, рекао је Понош.

Понош је истакао да Народна странка није странка обећања, него вредности.

„Међу тим вредностима су и предузетнички дух и социјална одговорност. Ми нисмо за то да свакоме следује исто, него да сви имају исте могућности. Бог нас није створио све једнаке, али не смемо бити ускраћени због места рођења или породичног социјалног статуса. Здравље и образовање не смеју бити привилегија и сви морају имати право на њих“, рекао је Понош.

Понош је навео да Србија не сме да дигне руке од својих енергетских ресурса, попут угља.

„Не би требало да одустанемо од нашег угља, који није енергетски најбољи, само зато што нам неки лобији продају мудрост да више смемо да користимо угаљ јер га ни Немачка више не користи. Није тачно да Немачка не користи угаљ, а требало би да и ми уведемо технологије које ће смањити загађење. Не можемо ођедном да пређемо на ветропаркове и соларну енергију, иза којих такође стоје неки лобији“, рекао је Понош.

Понош је истакао да Србија не може да плати разлику у цени електричне енергије добијене од ветра и на соларни погон и јефтиније струје, добијене од угља.

„Све што држава плати, платили смо ми, грађани.  Не би требало да се трудимо да прескочимо 50 година и стигнемо Данску и Немачку у областима у којима их не можемо стићи. Требало би да имамо српску пореску политику и српску енергетску политику и да се прилагођавамо, а не да се поломимо тако што ћемо покушати да прескочимо нешто што не можемо прекскочити, јер смо унесрећени ратовима, лошим властима и низом других ствари“, рекао је Понош.

Стефан Јовановић рекао је да се Народна странка развија са јасним циљем да промени Србију, а не само ради пуке промене власти, и додао је то водећа странка која је носилац идеје промена.

Добросављевић је навео да се Народна странка разликује од осталих по томе што је чине квалитетнији људи, те да политика не чине само статистика и математика, него првенствено људи.  

Лазар Ђуровић је рекао да Народну странку чека велики посао у ширењу и јачању странке, и додао да је потребно обучити људе широм Србије да контролишу изборе, како би се спречила крађа гласова. 

Ђокић је истакао да је поносан јер Општински одбор Народне странке Бајина Башта чини 80 одсто људи који раније нису били страначки ангажовани и који су се окупили због заједничке идеје.

„Одбор Народне странке у Бајиној Башти је први одбор Народне странке у Златиборском округу, а надам се да ће ускоро бити формирани одбори у Ужицу и у Прибоју“, рекао је Ђокић.