Народна странка

Јеремић позвао Вучића да каже како је одговорио на француско-немачки план за Косово и Метохију

Јеремић позвао Вучића да каже како је одговорио на француско-немачки план за Косово и Метохију

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас председника Србије Александра Вучића да јавно каже шта се налази у „француско-немачком плану“ и како је на њега одговорио, пошто су у Бриселу саопштили да је стигао званични одговор Београда.

„Вучић је у свом синоћном наступу на Пинку у свом устаљеном маниру одговарао на питања које је сам саставио, и полемисао са мојим снимком. Да је којим случајем прекопута имао мене, одговорио бих му на све бестидне лажи које је изговорио, и поставио му серију питања“, рекао је Јеремић за портал листа „Данас“.

Јеремић је навео да би Вучића питао и због чега још увек није послао писма председницима Русије и Кине у којем од њих тражи да у Савету безбедности УН блокирају сваки покушај остваривања чланства “Косова” у тој организацији, иако се на то јавно обавезао у скупштинској расправи?

„Због чега је Ана Брнабић у Берлину потписала споразум са Аљбином Куртијем у потпуно равноправном формату међународно признатих држава, чиме је направљен дипломатски преседан са озбиљним последицама за будућност“, упитао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Вучић требало да одговори и како је могуће да је мишљење Међународног суда правде било неповољно за Србију, када је након њега „море држава“ повукло признање “Косова”, а пре њега ниједна држава то није учинила?

„Због чега није дозволио ни да се расправља о резолуцији о Косову и Метохији коју је Народна странка предложила у Скупштини Србије, а данас са закашњењем и на невешт начин, покушава да спроводе у дело њене елементе, ван институционалног оквира и јединства које је у Скупштини по том питању могло бити постигнуто“, упитао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Вучићев јучерашњи наступ показао кога председник Србије и СНС-а данас доживљава као „највећег противника свог режима, с правом“.

„Иако су ми приштинске власти забраниле улазак на територију Косова и Метохије, Народна странка је за викенд тамо основала Покрајински одбор. Једна смо од ретких политичких организација у Србији која је показала одважност и капацитет да то уради“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Србија у преговорима са Приштином и међународним званичницима требало да има чврсте ставове и не пристаје на даље уступке, а да јавно користи помирљиву реторику и тежи смиривању напетости.

„Вучић већ десет година ради управо обратно, са тешким негативним последицама: пристаје на све што од њега траже странци, а то покрива бомбастичним изјавама и режирањем немира на Северу, који се у једном тренутку могу измаћи контроли и довести до трагедије“, закључио је Јеремић.