Народна странка

Ковачевић: Инфлација је знатно већа од повећања минималца

Ковачевић: Инфлација је знатно већа од повећања минималца

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да најављена минимална зарада од 35.000 динара није довољна да покрије све веће повећање цена хране, роба и услуга, и да се прошле године за мање новца могло купити знатно више.

„Једини начин превазилажења све већих надолазећих економских проблема је улагање у домаћу индустрију којом руководе домаћи предузетници, као и унапређење њене технолошке оперативности, што је и саставни део економског програма Народне странке“, рекао је Ковачевић.

„Велике инвестиције у домаћу привреду повећаће конкурентност српске привреде на међународном тржишту, а подстицаје директним страним инвестицијама, које дају и државе у окружењу, требало би наставити само док домаће пословне снаге снажним финансијским подстицајима не преузму индустријски примат и замене увоз“, додао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Ковачевић је објаснио да у Србији цене расту и зато што на отвореном светском тржишту нагло поскупљују индустријска добра и сировине.

„Пошто је Србија дубоко оболела привреда, јер више од 50 одсто прихода у буџет долази од наплате царина и ПДВ-а из увоза, грађане Србије очекују тешки дани, пошто је инфлација у замаху“, рекао је Ковачевић.  

Ковачевић је додао да је контејнерски превоз индустријских сировина и роба из Азије поскупео 6,5 пута и износи између 13.000 евра и 16.000 евра по контејнеру, а чекање на испоруку продужило се са 45 дана на 100 дана и дуже.

„То ће у наредна два месеца додатно оптеретити све цене добара“, закључио је Ковачевић.