Народна странка

Ковачевић: Вучић малим Шенгеном чини корист Албанији, Србија на губитку

Ковачевић: Вучић малим Шенгеном чини корист Албанији, Србија на губитку

Председник Одбора Народне странке за предузетништво Владимир Ковачевић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић намерава да „малим Шенгеном“ оствари корист за Албанију, која ће добити српско тржиште, док Србија неће добити ништа, и истакао да је трагичан покушај власти да као епохалан успех потури „размену већег за мање“.

„Слободом кретања људи и роба предвиђених ’малим Шенгеном” Албанија повећава своју конкурентност, а Србија је губи, јер је српско тржиште платежно способније и Албанија га добија ’на извол’те’. Свака озбиљна држава, осим Србије, штити своје тржиште, а осваја туђа. Није довољно што смо Хрватској поклонили тржиште без реципроцитета, него сада још неопорављени то чинимо и Албанији“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је објаснио да је Вучић понудио тржиште Србије од седам милиона становника и бољом платежном моћи за тржиште Албаније од 2,9 милиона становника и лошијом платежном моћи, и додао да је, према подацима за 2018. годину, Србија остварила извоз у Албанију у вредности од 135 милиона евра, док је извоз из Албаније у Србију за исти период износио 45 милиона евра.

„Тако ће либерализација трговине користити само Албанији, јер са том државом имамо спољнотрговински суфицит од 90 милиона евра и без ’малог Шенгена’“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је подсетио да је у 2018. години готово 20 одсто увоза из Албаније чинило поврће – парадајз, паприке, краставци и друго.

„’Малим Шенгеном’ држава се према српској пољопривреди односи као непријатељ. Коме ће наши пољопривредници продавати своје поврће када нас преплави оно из Албаније“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да јединствено тржиште рада, предвиђено „мини Шенгеном“, није ни значајан, а камоли пресудан услов за привлачење страних инвеститора у Србију.

„Грађани Албаније ће бити мотивисани да дођу у Србију да раде због већих плата, док је, са друге стране, питање да ли ће ико из Србије отићи у Албанију да ради. Србији, због хроничног недостатка радника, прети затварање и ово мало фабрика које имамо ако се хитно не промени политика запошљавања“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да Народна странка има јасан економски програм који ће спречити исељавање младих из Србије, а пензионерима омогућити да остваре додатне приходе доношењем закона по којем би послодавци били ослобођени дажбина за запошљавање пензионера, што је мера која помаже и предузетницима.