Народна странка

Ковачевић: Неуспело партнерство, Етихад оставио Ер Србију на цедилу

Ковачевић: Неуспело партнерство, Етихад оставио Ер Србију на цедилу

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да партнерство Ер Србије и Етихада није уродило плодом и да држава Србија нема никакав интерес да даље „сипа новац грађана“ у Ер Србију, него постоји само интерес „спасавања рејтинга оних који су заговарали тај аранжман“.

„Нема никаквог економског нити политичког оправдања да држава даје 100 милиона евра за Ер Србију. Ми желимо да наш авио превозник опстане, али је приступ од почетка био погрешан, јер је било боље да смо направили регионалну авио-компанију која би покривала 35 милиона становника“, рекао је Ковачевић телевизији Нова С.

Ковачевић је навео да Ер Србија „нема будућност“ јер је студија великих произвођача авиона показала да је авио-компанија исплатива када је у држави чији је број становника већи од 30 милиона.

Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво, подсетио је да је Комерцијална банка продата за 395 милиона евра, а доносила је 70 милиона евра добити годишње и да је држава потом 100 милиона евра од те продаје „гурнула за спасавање у Ер Србије“.

„Ер Србија дуго година не ради добро. Држава је Ер Србији 2016. године дала 42 милиона евра, а наредне три године по 21 милион евра. Кумулативни непокривени губитак изнад капитала је 23. децембра 2013. године био 14 милијарди динара, а данас је тај губитак већи за милијарду динара“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да „менаџмент Ер Србије, који је представљен као професионални, није урадио оно за шта је био доведен“.

„Брак је од почетка веома чудан. Држава је већински партнер, а Етихад мањински и наводно кредибилан да води авио компанију, а онда се после седам и по година испоставило да није. Ми смо им указали поверење да воде компанију, а ко зна шта су они тамо радили. Време ће показати како су водили Ер Србију, са ким су склапали аранжмане, ко су били добављачи, то су све канали кроз које је могао да се одлива новац“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да „има и уплива СНС-а у руковођење Ер Србијом, која је тој странци згодна за запошљавање страначких кадрова“.

„Одбијање Етихада да учествује у докапитализацији Ер Србије значи да Етихад нема више интерес да финансира ту компанију и да је оставио партнера на цедилу“, рекао је Ковачевић.