Народна странка

Гајић за Нова.рс: Власт се не бори против мафије, него против конкуренције

Гајић за Нова.рс: Власт се не бори против мафије, него против конкуренције

Преузето са портала Нова.рс.

 

Криминал је као вирус заразио пре свега безбедносне структуре, полицију, а онда и тужилаштво и суд, и тај вирус не може да се отклони никаквом вакцином, неопходна је хирургија, рекао је у интервјуу за Нова.рс адвокат и председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић.

Неколико месеци уназад, Гајић упозоравао јавност да је у току “сукоб у оквиру истог клана”, а почетком марта, чини се, да је сукоб кулминирао и да је на врхунцу. Какав је положај његовог брањеника Александра Обрадовића, годину и по дана након што је открио малверзације у “Крушику”, да ли је Предраг Колувија само “баштован” у афери “Јовањица” и шта је са одбеглим обавештајцем ВОА, само су нека од питања која смо поставили адвокату Владимиру Гајићу.

Како коментаришете хапшење Вељка Беливука и његове групе и да ли сматрате да је ово заиста обрачун са мафијом?

Претпоставњам да је Беливукова група прешла границе до које је власт могла да их трпи. Прилично су компликоване све те њихове везе. Ја мислим да у Србији нема институционалне борбе против мафије и организованог криминала. Постоје само обрачуни против конкуренције.

Последњих дана приведено је више особа које се доводе у везу са Вељком Беливуком, међу којима је и председник ФСС-а Славиша Кокеза. Са друге стране, поједини таблоиди на насловним странама данима имају фотографију министра одбране Небојше Стефановића. Да ли је у току “кулминација обрачуна у истом клану”, како сте више пута говорили?

Чини се да је дошло до озбиљнијих потреса унутар владајуће странке. Када некога ко је из врха режимске структуре нападају Курир и Ало, то је најбољи знак да се тај човек сада третира као отпадник. Србија је дефакто једнопартијска држава, а у једнопартијским државама једини потреси који могу да заљуљају власт јесу унутрашњи међусобни сукоби. Ја свима саветујем, направите кокице, гледајте и уживајте.

Који је положај узбуњивача Александра Обрадовића годину и по дана након што је проговорио о свим малверзацијама у Крушику? Зашто још увек није подигнута оптужница против њега?

Кривични поступак који се води против Александра Обрадовића је у неком стању хибернације. Мени се чини да је власт зажалила због тог поступка. С друге стране, имам информације да криминалистичка полиција проверава пословање Крушика. Могуће је и да режиму сада то одговара због обрачуна унутар СНС. Што се мене тиче, ми спокојно чекамо евентуално суђење. Биће интересантно да шира јавност буде упозната са државним криминалом у вези са Крушиком и уопште када је у питању трговина оружјем.

Зашто су поједина документа у предмету против узбуњивача Александра Обрадовића означена тајним? На шта се односе поменута документа?

Фактички 80 одсто доказа из предмета тужилаштво је означило као тајну. Ради се управо о комерцијалној документацији из које се може закључити само једно, а то је да је Александар Обрадовић говорио истину.

Коме иде у прилог да са њих не буде скинута ознака државне тајне? Уколико дође до суђења, чије саслушање из државног врха је неопходно током поступка како би се сазнала истина о афери “Крушик”?

Не бих овде говорио о доказним предлозима одбране. То у овом моменту не би било корисно за нас.

Стиче се утисак да прави епилог ове афере, али и бројних других попут “Јовањице”, Савамале” нећемо добити док је актуелни режим на власти. Да ли сматрате да је за прави епилог неопходна промена власти?

Јовањица је можда онај случај који је отворио пандорину кутију овој власти. Тај случај је постао међународни проблем. Биће ту још “ жртава”. Крушик, Јовањица, афера прислушкивање, навијачи, све је то један предмет у кривично правном смислу. Извор сваког криминала је државна власт. У то немам никакве сумње.

Више пута сте у изјавама за јавност апострофирали да је Колувија само “баштован”. Ко су онда организатори Јовањице и да ли мислите да тужилаштво има капацитета да подигне оптужницу за Јовањицу 3?

Колувија је само обичан члан групе. Главни шефови су изван поступка.

Шта је са одбеглим обавештајцем ВОА, у случају “Јовањица”, има ли нових информација о њему и да ли је можда добио азил?

Један оптужени који је официр војне службе је у бекству. За сада је нејасно да ли је он био умешан у трговину и производњу дроге стварно или је све време радио свој прави посао.

 

Интервју приредио Марко Радоњић