Народна странка

Гајић: Власт пази да не наљути већину невакцинисаних, рејтинг важнији од здравља народа

Гајић: Власт пази да не наљути већину невакцинисаних, рејтинг важнији од здравља народа

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да би увођење обавезне вакцинације и ковид пропусница по садашњим законима било незаконито, а да би за правно регулисање било неопходно прибављање препоруке за обавезну вакцинацију из седишта Светске здравствене организације у Женеви.

„Грађани морају бити добро обавештени, јер је у питању здравље, како би схватили шта медицина предлаже, а у Србији се то није догодило, јер је овде лаж на првом месту и то је један од разлога што је Србија, која је на почетку пандемије била у бољој ситуацији, сада најгора по разним параметрима“, рекао је Гајић телевизији Н1.

„Власт у Србији, међутим, стално води рачуна о рејтингу, а истраживања показују да је 41 одсто људи вакцинисано, а готово 60 одсто није, па режим гледа да не наљути већину невакцинисаних, а ’правих антиваксера’ нема ни пет одсто, и они немају велики утицај“, додао је Гајић.

Гајић је указао на колизију између чињенице да вакцинација против вируса корона није обавезна, него је препоручена, а са друге стране ковид пропусница које би требало да ограниче квалитет живота онима који нису вакцинисани, у ситуацији када вакцинација није обавезна.

„Тачно је да постоји по Закону о заштити становништва могућност да се уведе ванредна обавезна имунизација. Да би министар могао да донесе ту одлуку и да би правно било неспорно, неопходно је да имају препоруку Светске здравствене организације. Дакле, постоји одредба која не даје право министру да тек тако донесе ту одлуку. Мора да има препоруку СЗО, што сада нема. Мора и да има сагласност Комисије за имунизацију. Дакле, има два система заштите у закону од самовоље министра. Тако да уколико желе да уведу ковид пропуснице, имају правни проблем. Ова вакцина није обавезна, него је препоручена“, објаснио је Гајић.

Гајић је додао да то што је вакцинација препоручена значи да грађани имају право да одлуче да ли ће да се вакцинишу, док се са друге стране помиње могућност увођења ковид пропусница који ће ограничити квалитет живота онима који се нису вакцинисали.

Гајић је навео да би набављање препоруке од СЗО омогућило увођење обавезне вакцинације, као и да би након тога могле да се уведу рестриктивне мере.

Председник Правног савета Народне странке је указао да би даље правно нерегулисање проблема са вакцинацијом могло да донесе бројне проблема грађанима, као што је питање начина рада и очување радног места.

Упозорио је да се у Мађарској већ дешава да неки запослени добијају услов вакцинације како би радили из канцеларије, и сматра да би то могло да се догоди и у Србији.

Гајић је истакао да би увођење ковид пропусница било незаконито док се правно не реши проблем са обавезном вакцинацијом.

„Вакцинација сада није обавезна, и зато је незаконито ово што намерава Влада Србије и што говори државни секретар да ће да уведу ковид пропуснице. То је незаконито. А нека набаве препорзуку СЗО за обавезну вакцинацију и онда не би било више никаквих проблема“, закључио је Гајић.