Народна странка

Гајић: Све опозиционе странке да учествују у дијалогу власти и опозиције о изборним условима

Гајић: Све опозиционе странке да учествују у дијалогу власти и опозиције о изборним условима

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да би у дијалогу власти и опозиције о изборним условима требало да учествују све опозиционе странке које су наступиле на децембарским изборима, јер ти избори нису довели до стварања градске власти у Београду, и да Народна странка очекује позив на дијалог.

„Сада смо у истој ситуацији у којој смо били и пре децембарских избора. Народна странка подржава дијалог и видели смо да и власт има разумевања за то“, рекао је Гајић телевизији Курир.

Гајић је истакао да је Народна странка предложила измене Закона о локалним изборима којима би биле отклоњене сумње у „евентуалне нерегуларности када је реч о бирачким списковима“.

„Опозиција би требало да поставља реалне захтеве ако жели да изађе на изборе, а не нереалне као што је онај да уђу у Владу Србије и да добију два министарства, што је потпуно бесмислено. Ако је намера да бојкотује изборе, онда ће држати захтеве на нивоу немогућег како би имала изговоре за бојкот избора“, рекао је Гајић.

„Народна странка је предложила да се сумња на ’изборни туризам’ и пребацивање људи у Београд на дан избора отклони тако што ће изменом закона бити прописано да онај ко се преселио, рецимо из Ниша у Београд, на првим следећим локалним изборима не може да гласа у месту новог пребивалишта али може на старом. Захтев за ревизију бирачког списка је на месту али је немогуће да буде обављена у кратком року, јер је потребно најмање годину дана. Могуће су неке провере бирачког списка“, рекао је Гајић.  

Гајић је додао да Народна странка ради на заједничком наступу деснице и свих којима је „демократско и национално једнако важно“ и да би коалиција те странке, Доста је било и Двери могла да освоји „солидан број гласова у Београду“, и подсетио да су те три странке не децембарским изборима освојиле око шест одсто гласова.

Гајић је навео да је председник ССП-а Драган Ђилас „демон српске опозиције, Мефисто из ’Доктора Фауста’ и личност која својим учешћем на политичкој сцени директно демонизује опозицију“.

„Томе се прикључио и председник Новог ДСС-а Милош Јовановић и они су себи дали за право да одређују ко је опозиција а ко није и да ућуткују оне који нису прешли цензус. Нови ДСС је постао део Ђиласовог пола политичке сцене. Да ли би оснивач ДСС-а Војислав Коштуница, који је на изборима победио Слободана Милошевића, икада ишта потписивао са странкама које су на потпуно на прозападној и на неки начин антисрпској платформи. То би било немогуће“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да српско питање није решено и да је поново отворено у 21. веку и да је „Проглас о српском питању у 21. веку“, који је усвојила Народна странка, предвиђа да национална питања не могу бити решена ако Србија није озбиљна демократска држава.