Народна странка

Гајић за Бету: Београду недостаје стратегија за Косово

Гајић за Бету: Београду недостаје стратегија за Косово

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да на Косову и Метохији постоје три правна поретка, а да је Бриселски споразум једини правни документ који поштују све три стране.

"Бриселски споразум поштују Србија, колективни Запад, који сматра да сам говори у име међународне заједнице, и Албанци с Косова. Већ сама та чињеница говори о томе колико је тај споразум лош по Србију. Последице Бриселског споразума су јасне, тај споразум је изазвао искључиво правне последице, а Србија је у ових десет година препустила готово све елементе државности на територији Косова и Метохије", оценио је Гајић за агенцију Бета.

На питање како оцењује недавну скупштинску расправу о Косову, Гајић је рекао да је због неодложних породичних разлога, нажалост, морао да напусти заседање.

"Председник Александар Вучић је говорио више од половине потрошеног времена. Он је реплицирао сваком посланику опозиције, с тим да за њега правила и процедура пословника нису важила. Председник је ван закона, на то смо већ навикли. Ако је идеја његове ПР службе била да се покаже како он може сам против целе опозиције, разумели смо. Мора он да победи сам против свих, у реду, само не знам какву корист од тога има Србија и какву корист има Косово и Метохија", казао је посланик.

Гајић је казао да Устав Републике Србије из 2006. године третира територију КиМ као саставни део Републике и да је влада Србије 18. 2. 2008. године поништила све противправне акте привремених органа самоуправе на КИМ о проглашењу једностране независности.

"Саставни део правног поретка Србије требало је да буде такозвани посебни закон који би се примењивао на КиМ и којим би се уредила суштинска аутономија, а који би био донет у поступку предвиђеном за промену Устава. Међутим, овај закон никад није донет у роковима који су предвиђени", истакао је потпредседник Народне странке.

Он подсећа да је правни поредак на Косову ступио на снагу 15. 6. 2008. године на основу самопроглашења независности Косова и на основу Устава Косова.

"По међународно правним критеријумима ова такозвана држава не испуњава ниједан од основна четири услова да би се могла сматрати сувереном државом према Конвенцији из Монтевидеа донетој 1933. године. Косово нема стално становништво, дефинисану територију, владу у смислу суверене власти и капацитет да улази у односе с другим државама", објаснио је Гајић.

Додао је да међународни правни поредак почива на Повељи УН, Резолуцији СБ УН 1244, Војнотехничком споразуму, који је потписан 1999. године између СР Југославије и Кфора, као и на Уредби специјалног представника УН из јула 1999. године о овлашћењима привремене администрације на Косову којим је предвиђена законодавна, извршна и судска власт на територији Косова у корист Унмика коју врши специјални изасланик генералног секретара Уједињених нација.

На питање како оцењује званичну политику Београда према Косову, Гајић је рекао да данас званичној политици недостаје стратегија и план шта даље, шта су јасни циљеви и како ће се они реализовати.

"Народна странка је понудила предлог платформе који се заснива на поштовању међународног права и реалности након десет година од потписивања Бриселског споразума. Албанци данас не признају ни право Срба на стварање заједнице општина јер је њихов Уставни суд тај део споразума прогласио неуставним. Де факто, Србији се не нуди ништа, изузев наставка пута у ЕУ који је, данас видимо, само једно виртуелно обећање које се неће никада испунити", нагласио је Гајић.

По његовим речима, "Србија се фолира да иде тим путем, а ЕУ се фолира да ће као да нас прими".

"Нама остаје да се држимо права, да престанемо да чинимо уступке и да тражимо савезнике на оним странама које хоће да нас подрже. Као што нам је поручила СПЦ пре десетак година, ако нешто поклонимо, то више не можемо тражити назад. Одлуком Међународног суда правде у Хагу, за статус Косова у вези с пријемом у УН надлежан је искључиво Савет безбедности. Само од Србије зависи да ли ће то остати тако и зато је то и данас једини сигуран аргумент који имамо у рукама", навео је Гајић.

Упитан да оцени захтеве дела међународне заједнице да Србија призна независност Косова, Гајић је рекао да се од председника Вучића тражи много зато што је све ове године од кад је на власти попуштао пред захтевима Приштине и Брисела.

"Вучић мора да престане да попушта пред захтевима да Косово добије све елементе државности и да на крају буде признато од стране Београда. Није довољно само декларативно рећи да нећемо признати Косово. Не смеју се повлачити потези којима се у симболичном смислу пара џемпер нашег суверенитета на КиМ", казао је посланик.

Упитан како оцењује предлог да се формира комисија од представника САНУ, СПЦ и скупштине Србије о Косову и Метохији, Гајић је рекао да је "старо правило да ако хоћеш да нека идеја пропадне оснујеш комисију или анкетни одбор".

"Доведени смо у положај да или ћемо признати Косово или му омогућити да постане чланица УН што је потпуно исто. Србији су потребне резолуција и платформа за преговоре коју ће утврдити скупштина Србија ако председник државе хоће да подели политичку одговорност с целим народом. Ако неће, одговорност ће бити само на Вучићу и његовој странци", закључио је Владимир Гајић.

 

Бета