Народна странка

Гајић: Оправдана сумња у непристрасност тужилаштва у Јагодини

Гајић: Оправдана сумња у непристрасност тужилаштва у Јагодини

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да би републичка јавна тужитељка Загорка Доловац требало деволуцијом да промени месно надлежно тужилаштво у предмету педофилије високих државних званичника у Јагодини.

Гајић је агенцији Бета казао да постоји оправдана сумња у непристрасност тужилаштва у Јагодини, и да се у таквим случајевима доноси решење о деволуцији, односно предмет се уступа тужилаштву у неком другом граду.

„Такав случај смо имали у поступку против бившег окружног тужиоца Радета Терзића, кога је уместо београдског гонило тужилаштво у Смедереву да би се избегла сумња у непристрасност тужилаштва у Београду“, подсетио је адвокат.

Говорећи о истрази педофилије у Јагодини, Гајић каже да не би било сумње у непристрасност јагодинског тужилаштва да Драган Марковић Палма нема апсолутну власт у том граду и да на републичком нивоу не припада владајућој коалицији.

„Марковић у Јагодини има статус оберкнеза и у том граду против њега не може да се води ниједан поступак. Њему су у Јагодини сви потчињени, од полиције преко тужилаштва до суда“, рекао је Гајић.

Упитан да ли сматра да у неким другим градовима постоје самостална тужилаштва, Гајић је казао да је главни проблем у томе што је Загорка Доловац под директном контролом председника државе Александра Вучића и да сходно тим директивама утиче на рад тужилаштава у Србији.

„Стекао се утисак да је Драган Марковић Палма јуче наредио јагодинском тужилаштву да отвори предмет због оптужби за педофилију, тако да није за очекивати да ће рад на том предмету бити непристрасан и професионалан“, навео је Гајић.

Он је рекао да би једино у Специјалном тужилаштву у Београду могла да се спроведе непристрасна истрага о наводима о подвођењу малолетних девојака у Јагодини.

Гајић је навео да је Драган Марковић Палма већ деценијама контроверзан, али да је успевао да буде уз сваку власт.
„То је, нажалост, најбољи пример наше политичке ‘културе’. Ако се бавите политиком са позиција власти, ви сте апсолутно изнад закона и вама не може нико ништа шта год радили“, казао је адвокат.

Он је оценио да је добро што је у последње време у неколико случајева отворено питање положаја жена које трпе сексуално и свако друго насиље у Србији.

„Ми смо, без обзира на све прокламације, још увек примитивно друштво када је у питању позиција жена. Цела Србија је шокирана након сведочења о педофилији у Јагодини у присуству државних функционера, без обзира што је питање да ли ће то бити доказано на суду“, истакао је Гајић.

Жене који су жртве и које су оштећене, додао је адвокат, најчешће нису спремне да о томе јавно говоре и да се упуштају у кривични поступак.

„Зашто? Зато што немају поверења у институције. Кад би грађани имали поверења у суд, тужилаштво и полицију, не би било никаквих проблема да се такве ствари, ако су се догодиле, докажу и санкционишу. Редак је пример Марије Лукић из Бруса, која је смогла снаге да истрпи многе притиске и уцене како би уз помоћ доброг адвоката доказала сексуална злостављања од стране председника општине“, закључио је Гајић.

(Бета)