Народна странка

Гајић: Хапшење Златановића покушај режима да спречи народни бунт против издаје

Гајић: Хапшење Златановића покушај режима да спречи народни бунт против издаје

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је уредник портала Србин инфо Дејан Петар Златановић ухапшен под лажном оптужбом да је хтео свргавање с власти председника Србије Александра Вучића јер режим делује превентивно и покушава да спречи „народни бунт против коначне издаје“ на Косову и Метохији.  

„То је забрињавајуће јер показује да власт спрема издају и зато сада прети репресијом. Режим шаље поруку да ће бити санкционисано и само постављање питања издаје, док са друге стране државни врх клизи у директну велеиздају која је, по схватању власти, у складу са уставним уређењем“, рекао је Гајић за портал Србин инфо.

Гајић је додао да на основу хапшења Златановића и скупа одржаног на Сретење, 15. фебруара, власт забрањује нове скупове, што јој и био циљ.

„Вратили смо се најмање 40 година уназад. У кривичној пријави против Златановића су стаљинистичке формулације и забрињавајуће је да неко под оваквим оптужбама за ствар која не би могла да се подведе ни под прекршај буде подвргнут кривичном поступку и да одговара за кривично дело угрожавања уставног уређења и да му у том поступку буде одређен притвор“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да изјава која се Златановићу ставља на терет „фактички не значи ништа“.

„Како су они у његовој изјави препознали председника Србије Александра Вучића, а председник се у скупштини онолико клео и понављао да никада ништа неће потписати“, упитао је Гајић.

Гајић је додао да је Златановићева изјава „поетски начин изражавања који је у складу са нашом народном поезијом“.

„Златановић није изрекао никакву претњу, нити је било када раније чинио нешто због чега би полиција и тужилаштво могли да га сматрају опасном особом“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је кривичним поступком против Златановића поново успостављен вербални деликт као кривично дело.

„Реч је о класичном хапшењу у вези са вербалним деликтом, то је чувена ’непријатељска пропаганда’ из периода комунистичке диктатуре – све су то кривична дела из времена Брозовог комунизма“, рекао је Гајић.

„Запањујуће је колико мало јавних личности, а пре свега новинара који су наводно велики заговорници великих демократских и либералних идеја, ћути у вези са хапшењем Златановића. То је поражавајуће и говори о веома ниском степену културе када је реч о демократији и слободи говора – мало је људи који то поштују у Србији. Новинари би требало да устану у одбрану Златановића, јер то може сутра да се догоди сваком од њих“, додао је Гајић.