Народна странка

Гајић: Гашић мора да буде смењен због тортуре агената БИА над Катићем

Гајић: Гашић мора да буде смењен због тортуре агената БИА над Катићем

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је незаконито хапшење члана те странке Константина Катића, кога су агенти Безбедносно-информативне агенције „мучили и тукли четири сата“ због твита који није објављен на његовом Твитер налогу, озбиљно упозорење грађанима „на шта је режим спреман и шта ће тек радити када се буде осетио да му је власт уздрмана“.

„Садашњи директор БИА Братислав Гашић смењен је са функције министра одбране због вређања новинарки, а много је тежа ствар мучење и тортура којима су Гашићу подређени агенти БИА подвргли Катића. Гашић би због овога морао да буде смењен са места директора БИА“, рекао је Гајић у Нишу, где је одржана трибина „Враћање правде“ у организацији Народне странке.

Потпредседник Народне странке Здравко Понош рекао је раније данас да су припадници БИА незаконито привели Катића у просторије Агенције на аеродрому и да су га готово четири сата тукли, малтретирали и терали га да клечи због сумње да је он објавио твит у којем је подржао увреде на рачун председника Србије Александра Вучића.

„БИА нема доказе да је Катић аутор твита и он то није признао, а онда су над њим спровели вишесатну тортуру и претили му да више неће видети ћерку. Твит је, иначе, потпуно безначајан, и своди се на псовке“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да су агенти БИА починили кривична дела за која су запрећене затворске казне дуже од 10 година.

„Пошто људи из БИА раде тако како раде, оставили су много трагова, знамо име агента БИА који је ислеђивао Катића и знамо њихове бројеве телефона“, рекао је Гајић.

„Катић је пре него што су му искључили телефон успео да обавести адвоката из Народне странке Николу Лакића да је приведен и пошто је инсистирао да неће са њима да разговара без присуства свог адвоката који је отишао да провери шта се догодило, они су га пустили после готово четири сата“, рекао је Гајић.

Гајић је подсетио да су припадници БИА правоснажно осуђени за убиство бившег председника Србије Ивана Стамболића, убиство премијера Зорана Ђинђића и за два покушаја убиства председника СПО-а Вука Драшковића, а поново им се суди за убиство новинара Славка Ћурувије.

„Сада та служба, која нажалост никада није реформисана, делује као испостава партије на власти и себи дозвољава да туче и психички злоставља обичног грађанина због сумње да је објавио безазлен твит, а БИА би требало да се бави софистицираним пословима обавештајне и контраобавештајне заштите државе“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је „режим јасно показао своје намере“ и Нацртом закона о полицији, који је недавно повучен.

„Тај нацрт је показао да је министар унутрашњих послова Алексанар Вулин планирао да криминалце и гангстере увуче у редове полиције, а омогућавао је и непрекидно праћење грађана камерама и прописивао забрану снимања полицајаца док крше законска овлашћења, туку и малтретирају грађане“, рекао је Гајић.

Генерални  секретар Народне странке Стефан Јовановић рекао је да је у Нишу отворена Народна канцеларија у којој ће бити ангажовани адвокати који ће помагати грађанима суоченим са притисцима на послу због свог политичког ангажмана и „свим грађанима који трпе репресију режима“.