Народна странка

Гајић: Бесмислен и незаконит захтев за одржавање свих локалних избора у истом дану

Гајић: Бесмислен и незаконит захтев за одржавање свих локалних избора у истом дану

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је „бесмислен и незаконит“ захтев прозападне опозиције о истовременом одржавању избора за Скупштину Београда и локалних избора широм Србије и да тај захтев не спречава „изборни туризам“, односно неправилности у вези са променом пребивалишта.

„Опозиција је у децембру изашла на локалне изборе у 60 општина који су расписани једном врстом правног насиља, када је 60 председника општина поднело оставке. Због тога захтев да сви избори буду у једном дану не спречава ’изборни туризам’ јер постоји ова ’резерва’ од 60 општина које сада не иду на изборе“, рекао је Гајић.

„Датум одржавања избора ни на који начин не утиче на фер изборне услове“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да је Народна странка предложила конкретне измене Закона о локалним изборима којима ће тренутно и ефикасно бити отклоњене сумње на „изборни туризам“.

Градска изборна комисија (ГИК) Београда јуче је донела Одлуку о називу и изгледу образаца за подношење изборне листе кандидата за одборнике Скупштине Београда.

Гајић је поводом одлуке ГИК-а рекао да Народна странка неће бојкотовати београдске и локалне изборе и да је та одлука председништва Народне странке коначна.

„Наше мишљење је да би бојкот избора био кардинална стратешка грешка. Мислим да део опозиције који најављује бојкот избора није инспирисан принципијелним разлозима већ могућношћу да изгубе изборе у Београду“, навео је Гајић.