Народна странка

Народна странка: Устав Србије да промени Уставотворна скупштина

Народна странка: Устав Србије да промени Уставотворна скупштина

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је на конференцији за новинаре у седишту странке да предлог амандмана на Устав није добар и да неће ослободити правосуђе од притисака извршне власти.

Народна странка сматра да Устав може бити промењен само кроз Уставотворну скупштину, истакао је Јеремић.

Став Народне странке је да је сазивање Уставотворне скупштине најлогичнији и најприроднији начин за уставне промене, ако би постојале околности за слободне и фер изборе, а верујем да ће до тога доћи по промени садашње власти, када ће бити омогућена нормална комуникација и дебата у друштву, рекао је Јеремић.

Тада ће све политичке странке отворено предложити своја решења за Устав Србије, а онај ко буде добио подршку грађана нека и спроведе уставну реформу, од начина на који ће судство бити ослобођено притисака извршне и законодавне власти до облика државног уређења и питања да ли ће Србија бити република или парламентарна монархија и свих осталих питања, додао је председник Народне странке.

Јеремић је навео да Народна странка није учествовала у јавној расправи о промени Устава, јер сматра да не постоје нормални услови за укључивање у било коју врсту стратешког унутрашњег дијалога по било којем питању, укључујући и питања правосуђа и Косова и Метохије.

БОРОВИЋ: НАКАРАДНА ИДЕЈА

Председник Одбора Народне странке за правосуђе и адвокат Боривоје Боровић рекао је да Народна странка сматра да је овим предлогом судска власт веома далеко од ослобађања од загрљаја извршне и законодавне власти.

Формално, предложено је да судије, тужиоце и председника Врховног суда не бирају законодавна и извршна власт, али неформално, када се погледа састав Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, лако се закључује да судије неће бирати судије нити ће тужиоци бирати тужиоце, навео је Боровић.  

У Високи савет судства предложено је пет судија и пет такозваних истакнутих правника бира Скупштина Србије.

Они ће себе скупштинском већином проглашавати за истакнуте правнике који ће по вокацији бирати између себе председника Високог савета судства који ће имати такозвани златни глас и он ће увек одлучивати када се буду бирале судије, а у избору тужилаца учествоваће министар правде и републички тужилац, рекао је Боровић.

Боровић је истакао да неће бити добро ако ће судије бити биране по критеријуму партијске припадности, а неподобне судије лако могу да дођу под удар министра правде, који предлаже разрешење судија.  

Ово је накарадна идеја и политика и ово морамо спречимо док се нису укотвили на места судија и тужилаца, јер када буду изабрани први пут, они ће наставити да по истом принципу напредују у апелационе судове и Врховни суд, рекао је Боровић.

 

 

ВУЧИНИЋ: НЕ МЕЊА СЕ НИШТА СУШТИНСКИ

Члан Председништва Народне странке Владимир Вучинић рекао је да је једно од програмских начела Народне странке да се правосуђе ослободи од утицаја извршне и законодавне власти.

Оваквим предлогом не мења се ништа суштински, јер ће Скупштина Србије именовати истакнуте правнике, а поставља се питање по којем критеријуму, рекао је Вучинић, који је адвокат и бивши судија Специјалног суда.  

То је једна каучук одредба, ко је истакнути правник? Сви ми мислимо да смо најбољи селектори, лекари и судије, навео је Вучинић.

Вучинић је истакао и да је предлог у супротности са Европском повељом о закону за судије, у којој се наводи да онај ко одлучује о именовању судија мора бити независан и од извршне и од законодавне власти.

Како ће бити независан ако ће законодавна власт именовати истакнуте правнике из чијих ће редова бити председник са златним гласом, а судије ће бити у мањини, упитао је Вучинић.  

ТОДОРИЋ: ДУПЛА ПРЕВАРА

Члан Председништва Народне странке и адвокат Владимир Тодорић рекао је да Народна странка сматра да су предложене измене дупла превара.

Прва превара је препакивање старог садржаја којим би се изменио назив Државног већа тужилаца, док ће суштина остати иста, и да ће Врховни касациони суд променити етикету, а ствари ће опет остати исте. Судије неће бити биране на три године, али ће остати утицај извршне власти кроз Правосудну академију, рекао је Тодорић.

Друга превара је да је су ови предлози скретање пажње са правог разлога промене Устава Србије, а то је уставна сметња властима да признају независност Косова и потпишу опште обавезујући споразум са Косовом, што је обавеза коју је Александар Вучић преузео према онима из иностранства који су га поставили да у Србији остане на власти, истакао је Тодорић.