Народна странка

Чиплић: Уставни суд је веома моћан, али тежи да никоме не смета

Чиплић: Уставни суд је веома моћан, али тежи да никоме не смета

Повереник Народне странке за Војводину и бивши судија Уставног суда Србије Светозар Чиплић изјавио је данас да је тај суд четврта грана власти у настајању и да је „врло моћан“ али да је највећи проблем што, нажалост, тежи да „никоме не смета“.

„Уставни суд би требало да буде тај који ће уравнотежити дебалансе, поремећаје или дефекте поступања других органа – председника, парламента, владе. Да ли ће се он користити тим надлежностима, зависи од тога да ли жели да буде четврта или тежи да буде невидљива грана власти која никоме неће сметати. Нажалост, у нашем случају имамо Уставни суд који никоме не смета. То је, по, мом мишљењу, мени највећи проблем“, рекао је Чиплић за портал „Истиномер“.

Упитан да ли је нормално да име председника Уставног суда није познато широј јавности, Чиплић је одговорио да „невидљивост суда подразумева да је невидљив и председник“, јер Уставни суд разматра предмете које председник суда стави на дневни ред.

Чиплић је као пример урушавања поверења у институције навео да је Уставни суд Србије одбацио иницијативу да оцени уставност проглашења ванредног стања у марту, тројним потписом и „разлозима који су за сваког озбиљнијег правника доста срамотни“.

„За мене је као бившег судију срамота и што није било издвојених мишљења, одлука је донета једногласно, а правна аргументација је на нивоу осредњег правника. Кључна ствар у томе да ли је ваљано уведено ванредно стање или не јесте питање да ли је парламент могао да се састане. Једини начин да то проверите је да председница скупштине сазове седницу, а она то није урадила. Она је рекла – због короне се нећемо састати, испуњени су услови“, рекао је Чиплић.

Чиплић је истакао да је седница морала да се сазове, па ако посланици не дођу, да се то констатује и тек онда да председници државе, владе и скупштине заједно прогласе ванредно стање.

Чиплић је навео да су „једини изнад свих нас грађани који имају право на побуну када један режим, једна власт изгуби легалитет и легитимитет“ и да то право јача све више када надлежни не поштују Устав.