Народна странка

Јовановић: Хрватска гради свој идентитет на Олуји и злочинима почињеним над Србима

Јовановић: Хрватска гради свој идентитет на Олуји и злочинима почињеним над Србима

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је се проблем односа Србије и Хрватске заснива на томе што Хрватска гради свој идентитет на „Олуји“ и ратним злочинима почињеним над Србима и да по том питању никада неће бити разумевања, али да би зарад будућности и односа на Балкану требало радити на „отопљавању односа у региону“.

„Национални интерес Србије је заштита Срба који живе ван матице и важно је имати добре односе са комшијама. У Хрватској, нажалост, живи све мање Срба, и то питање се не решава. Морамо инсистирати на кажњавању ратних злочина почињених у Хрватској, али са друге стране имамо економију и свакодневни живот људи, што не можемо да занемаримо“, рекао је Јовановић Радио-телевизији Србије.

Јовановић је истакао да се, када је реч о односима Србије и Хрватске, не сме занемарити ни недавна изјава председника хрватске владе Андреја Пленковића на божићном пријему Српског националног већа у Загребу да је „Хрватска била жртва агресије Милошевићевог режима и да се помирење мора градити на чињеницама и истини“.

„Посматрано из угла европских интеграција, Хрватска ће свакако постављати Србији услове које неће моћи да испуни, као што Бугарска блокира Северну Македонију, и по том питању не очекујем од Хрватске добронамеран приступ“, рекао је Јовановић.

Јовановић, који је са делегацијом Народне странке 9. јануара био Бањалуци поводом обележавања Дана Републике Српске, рекао је да је Република Српска темељ и гаранција опстанка Срба западно од Дрине.

„У Бањалуци смо положили венац и одали почаст херојима који су своје животе уткали у темеље Републике Српске. За Народну странку српски народ је један и недељив и тог дана је требало да будемо у Бањалуци. Не видим где је друго требало бити тог дана“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да је председник Србије Александар Вучић тог дана, међутим, гостовао у јутарњем програму телевизије Пинк.

„Вучић ни ове године није био на обележавању Дана Републике Српске, као што није био ни претходних шест година. Присуство на том догађају је порука. Србија је матична држава српској народа, а председник Србије није био на обележавању Дана Републике Српске, него је био код Јоване Јеремић на Пинку“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да Србија мора да буде главни ослонац Републици Српској и да једино тако могу да опстану и Република Српска и Србија, јер је то „систем спојених судова“.

Посланик и портпарол Народне странке је навео да у преговорима о Косову и Метохији „нема о чему да се разговара“ док се не формира Заједница српских општина, и додао да председник владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти има „екстремистичку намеру да угрози Србе и да их отера“.  

„Наша црвена линија мора бити да је за Србију неприхватљиво чланство Приштине у УН и надам се да ће Вучић то данас пренети и представнику САД Дереку Шолеу. Важно је и да Србија од Русије и Кине затражи да уложе вето у Савету безбедности ако чланство самопроглашеног Косова у УН икада дође на дневни ред. Вучић је јавно у скупштини још у септембру обећао да ће послати писма са тим захтевом у Москву и Пекинг, али то до данас није учинио“, закључио је Јовановић.