Народна странка

Јовановић Синиши Малом: Машете неким бројевима, али моја баба је бољи економиста од вас

Јовановић Синиши Малом: Машете неким бројевима, али моја баба је бољи економиста од вас

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је буџет за следећу годину „предизборни и недомаћински“ и последњи који ће Синиша Мали предложити као министар финансија, и да посланици те странке неће гласати за буџет којим се предвиђа да се Србија следеће године задужи за још готово 10 милијарди евра.

„Ви сте, господине Мали, једини министар финансија који се хвали задуживањем као историјским резултатом, а једини ’историјски резултат’ је да је ваша власт Србију од 2012. године до данас задужила више него Тито, Милошевић, Коштуница и Тадића заједно. Задужујете и рођену и нерођену децу“, рекао је Јовановић на седници Скупштине Србије.

„Дуг Србије 35,2 милијарди евра на данашњи дан. Предвиђате могућност да се следеће године Србија задужи за готово 10 милијарди евра, то каже Фискални савет. Задужујете се на све стране као да сутра не постоји. Предлажете лекс специјалис за Светску изложбу 2027. године да бисте заобишли законе о јавним набавкама и дозволама за градњу“, додао је Јовановић.  

Јовановић је навео да ће 2041. године доћи на наплату кредити узети још у Титово време, и да ће грађани Србије деценијама отплаћивати кредите које је узела садашња власт.

„Грчка се задужила за Олимпијске игре отприлике колико и Србија планира да се задужи за Светску изложбу и упала је дужничко ропство. Да ли је то и наша судбина, да ли нам следи да нам одузму Ђердап и природна богатства, водоизворишта, руднике“, упитао је Јовановић.

Јовановић је навео да у здравственим установама недостају дијагностички апарати и да је дијагностика намерно премештена у приватне клинике, па грађани месецима чекају на дијагностику у државним клиникама, а у приватним све могу да обаве за новац.

„У Србији данас 76.082 људи је на листама чекања, од којих на ЦТ преглед главе чека 536 људи, на операцију катаракте чека 20.104 људи, на уградњу колена чека 19.986 људи, а на уградњу кука 14.122 људи. У приватним болницама све то може одмах да се заврши, али за новац, јер сте створили богату и повлашћену елиту којој и ви припадате и која може да плати те услуге, а грађани не могу“, рекао је Јовановић.

"Кажете да се никада више није улагало у здравство, што није тачно. Ове године је предвиђено да у здравство буде уложено 41,3 милијарди динара јавних инвестиција, а следеће године 37 милијарди, и то пише у буџету и то је констатовао и Фискални савет", додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да не постоји финансијска сувереност Србије зато што је власт све банке предала странцима, а да би постојала финансијска сувереност државе морају да постоје домаће банке како би грађани били сигурни.

Јовановић је навео људи знају како живе и виде колика су поскупљења, без обзира на то што се власт хвали неким бројевима, и да је Србија на претпоследњем месту у Европи по индексу куповне моћи, јер су „иза нас Украјина, а испред су Северна Македонија, Белорусија и друге државе“.  

„Ви сте, господине Мали, стручњак за бројеве и махинације, али моја баба и већина пензионера су бољи математичари од вас. Она живи са пензијом мало већом од 20.000 динара и за тај новац купи нешто хране и лекове али се не задужује, него домаћински управља својим буџетом“, рекао је Јовановић.

„Проблем је што се пензионери одричу или хране или лекова да би редовно платили рачуне и бирају да ли ће да купе храну или лекове. Кажете да дајете 20.000 пензионерима, али дајете и онима који имају 160.000 динара и онима који имају 20.000 динара пензију. То није праведно“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је животни стандард грађана угрожен „јер немамо финансијску сувереност, па стране банке деру кожу са леђа грађана Србије“.

„Ви немате тих проблема, господо, јер живите добро од посланичких и министарских плата. Зарада великих трговинских ланаца је у последњих годину дана повећана и за 150 одсто. Уместо да уведете порез на екстрапрофит трговинским ланцима који су зарадили на муци грађана и инфлацији, ви повећавате акцизе“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да би требало смањити ПДВ на храну на један одсто, али да власт повећава акцизе и додатно завлачи руку у џеп грађана.

Шеф посланичке групе Народне странке је подсетио да ће данас у Њујорку у Савету безбедности УН бити одржана расправа о Косову и Метохији, али да међу 60 тачака дневног реда Скупштине Србије није било места за разговор на ту тему.  

„Јасно је да су Срби угрожени због екртремистичког режима Аљбина Куртија, чији је циљ протеривање Срба са Косова и Метохије и само у последње две године одселило се 11 одсто Срба“, закључио је Јовановић.