Народна странка

Јовановић: Без одлагања утврдити одговорност за смрт и масовно тровање људи амонијаком у Пироту

Јовановић: Без одлагања утврдити одговорност за смрт и масовно тровање људи амонијаком у Пироту

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је после катастрофалног изливања амонијака из теретног воза у Пироту најважније сачувати животе и здравље људи али и хитно покренути истрагу и казнити оне који су одговорни за губитак два људска живота и масовно тровање амонијаком.

„Господо, не може и масовно тровање амонијаком у Пироту да се заврши на вашем рефрену ’па шта’, јер су угрожени животи грађана Србије. Најављујете да ћете градити нуклеарне електране, а ако овако управљате железницом, можемо само да замислимо шта ће бити ако будете управљали нуклеарним електранама“, рекао је Јовановић на седници скупштине Србије.

Јовановић је истакао да је пруга на деоници у Пироту на којој се догодило изливање амонијака у катастрофалном стању и да није безбедно превозити опасне материје кроз тај град, јер возови туда могу да се крећу брзином до 30 километара на сат.

„Неко је дозволио да разваљеном пругом иду возови натоварени смртоносним материјама“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је председник Србије Александар Вучић у мају 2021. године најавио да ће радови на потпуној реконструкцији пруге Пирот-Димитровград почети 2022. године и да ће за то бити издвојено 270 милиона евра, а да се од тада није ништа догодило.

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да би требало прекинути финансирање Радио-телевизије Србије (РТС) истовремено и из буџета и преко таксе на електрично бројило.

„Такво решење није оправдано јер јавни сервис не врши своју функцију и заказао је на подручју дечијег, образовног и културног програма, а ти програми су били потребни да се младим људима не би бавили психолози, а нажалост и криминолози“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић навела је да није кључно време заступљености опозиције, која добија тек пет одсто времена на РТС-у и телевизијама са националном фреквенцијом, него да грађани буду тачно информисани о стварним догађајима у Србији, попут производње марихуане на „Јовањици“, уништавању ЕПС-а и дуга од милијарду евра, уништавању наменске индустрије и афери „Крушик“.

„На РТС-у нема расправе о томе да је, ако се изузму умрли од короне, 2020. године умрло 10.000 људи више него 2019. године. То је зато што здравствена заштита није доступна. У Србији хара епидемија онколошких болести и кардиоваскуларних болести и шлогова“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је додала да се на РТС-у не говори о томе да је Београд међу најзагађенијим градовима на планети и да је Србија загађена.

„У Дневнику РТС-а је 34 секунде трајала вест о изливању амонијака у Пироту“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„На тој прузи је 2018. године такође исклизнуо вагон из шина и излио се амонијак, па је друга цистерна напукла и излила се фосфорна киселина. Догодило се и да је стигла дизалица да санира цурење амонијака а онда је и дизалица исклизнула из шина. О томе би требало покренути дискусију на РТС-у“, закључила је Санда Рашковић Ивић.