Народна странка

Јовановић: Грађани и даље плаћају претплату за РТС, Вучић обмануо народ да ће бити укинута

Јовановић: Грађани и даље плаћају претплату за РТС, Вучић обмануо народ да ће бити укинута

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да грађани Србије плаћају претплату за Радио-телевизију Србије (РТС) преко таксе за електрично бројило и девет година после јасног и недвосмисленог обећања председника Србије Александра Вучића да ће претплата бити укинута, а власт, поврх тога, РТС-у даје и додатни новац из буџета за 2023. годину, који пуне сви грађани.  

„Вучић је 23. маја 2013. године дословце објавио: ’ТВ претплата, као што сам и обећао грађанима Србије, биће укинута, јер ја не припадам оном типу људи који је 12 година обмањивао грађане Србије и бавио се само маркетиншким триковима. То је наша обавеза од које нећемо одустати’“, цитирао је Јовановић на седници Скупштине Србије Вучићеву објаву.

Јовановић је истакао да РТС „очигледно пати од хроничне несташице новца“, па грађани морају да му дају и додатни новац.

„РТС има најважнију и најодговорнију улогу од свих медија, јер РТС има највећу одговорност да информише грађане и да се бави образовањем нације, омладине и деце“, рекао је Јовановић.

„Грађани, међутим, ових дана ништа нису могли да чују о Закону о полицији, којим режим покушава да створи партијску полицију и да Србију претвори у полицијску државу“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да грађани на РТС-у нису могли да чују да је у Зајечару јуче измерено 860 микрограма загађења ваздуха по кубном метру, што је „у рангу гасне коморе“.

„Влада Србије не уводи ванредну ситуацију по Закону о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама да би се заштитило становништво док ужасна ситуација не буде ублажена“, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да је власт „извршила геноцид над српским медијима и уништила слободне медије“.

„Ви сте завели диктатуру и цензуру у медијима, иако је цензура забрањена Уставом Србије, који јемчи слободу мишљења и изражавања. О томе да ли се та слобода јемчи и после изражавања мишљења могу да говоре новинар Милан Јовановић, коме је запаљена кућа, и Ана Лалић, која је хапшена током пандемије, али не могу да говоре Славко Ћурувија и новинари који су изгубили животе радећи свој посао“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да посланици Народне странке и других опозиционих странака „не заступају интересе било којих медија, како то власт покушава да представи“, него говоре о медијима који би требало да информишу грађане.

„Грађани не траже ни истину власти нити опозициону истину, него траже да буду обавештени о ономе што се стварно догађа у Србији, а то не може да се чује на јавним сервисима и медијима под контролом власти. Раније је већ речено да ако мислите да нормалну земљу подигнете на темељима телевизије Пинк, у српској историји бићете обележени као конзилијум доктора који се против канцера борио градећи гробља“, рекао је Јовановић.

Јовановић је председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу рекао да је „склепано водио“ седницу парламента, као што је „склепан и дневни ред на којем су и јавни медијски сервиси и РЕМ и судије и Емирати…“.

„Нисте имали снаге да водите седницу у складу са Пословником о раду скупштине и нисте дозволили реплике иако сам вам предочио доказе по којима сте били обавезни да дате реплику“, закључио је Јовановић.