Народна странка

Јовановић: Циљ Рио Тинта да Србију загади зарад профита, а Немци да возе аутомобиле на батерије

Јовановић: Циљ Рио Тинта да Србију загади зарад профита, а Немци да возе аутомобиле на батерије

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да су закони о референдуму и експропријацији припрема за отварање рудника литијума компаније Рио Тинто код Лознице, чији је циљ да се у „Србији прљавим технологијама копа литијум, а да Немци возе аутомобиле на батерије и дишу чист ваздух“.

„То неће проћи и зато су се у Београду синоћ окупиле хиљаде људи. Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је недавно у Београду да је Немачка заинтересована за литијум у Србији, а у Немачкој има највише литијума. Када Немци буду ископавали литијум, тада и ми можемо да размислимо о томе“, рекао је Јовановић Радиотелевизији Србије (РТС).

Јовановић је навео да Закон о експропријацији омогућава „недопустиво задирање у приватну својину“, јер Влада Србије може имовину било ког грађанина да прогласи за јавни интересес и да му је одузме.

„Са друге стране, да би референдуми били успешни у некој држави, она мора да буде демократска и да грађани буду обавештени и објективно информисани. Србија није демократска држава и грађани могу да чују само једну страну – Рио Тинто. РТС је емитовао рекламу Рио Тинта, а одбио је да емитује спот у којем се критикује пројекат рудника литијума“, рекао је Јовановић.

Јовановић је, поводом измена Устава Србије, оценио да је реч о „начињању Устава“ и да се, уз Закон о референдуму, припрема терен за „опасне одлуке о Косову и Метохији“.

„Да  би се Устав мењао, неопходно је да постоји широки консензус у друштву, а не само у оквиру владајуће коалиције. Данас у Србији тога нема, а нема ни јавне расправе“, рекао је Јовановић.

„У Србији не постоје независно правосуђе, судови и тужиоци. На избор судија утиче посланик СНС-а Владимир Ђукановић, који седи у Високом савету судства и Државном већу тужилаца, а истовремено брани оптуженог Предрага Колувију, власника ’Јовањице’, највеће плантаже марихуане у Европи“, додао је Јовановић.

Упитан о заједничком наступу опозиције, Јовановић је рекао да је постигнут „начелан договор о изласку на изборе“.

„Очекујте добре вести из опозиције“, закључио је Јовановић.