Народна странка

Јовановић: Реваншизам је предуслов за постојање правне државе

Јовановић: Реваншизам је предуслов за постојање правне државе

Преузето са портала Директно.рс

 

У свом тексту објављеном на порталу Директно.рс адвокат Братислав Марковић и члан невладине организације “Покрет за преокрет” Јанка Веселиновића, покушао је да пружи аргументе зашто је против реваншизма, за који се у јавности отворено залажу поједини представници Народне странке, наводи генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић.

Памфлет који као аргумент уводи реченице попут “наша деца туку њихову”, сад ми "волкамо" њихове жене, и који се ослања на цитате из песама Митра Мирића, не би заслуживао одговор да тема није толико озбиљна.
Занемарићу стога и чињеницу да је текст очигледно наручен од стране главног спонзора “Покрета за преокрет” са циљем да испровоцира представнике оног дела опозиције који нису спремни на шуровање са режимским сателитима.

Не улазећи у језичке лекције које аутор покушава да изнесе о значењу речи реваншизам, као и чињеницу да речи кроз време мењају своје значење, аутор Марковић перфидно покушава да представи како би реваншизам значио да „све што сте ви радили нама, сад ћемо радити ми вама“.

Говорећи о реваншизму, аутор Марковић још закључује како је тај појам апсолутна супротност правној држави.
Да одмах разјаснимо - реваншизам није само кривично-правна категорија, како то аутор сматра, него је пре свега морална категорија, жеља за прочишћењем и сатисфакцијом.

А, откуд жеља у нашем друштву за прочишћењем, сатисфакцијом илити реваншизмом?

У нашој држави је направљен систем вредности и подлости који несметано функционише испод радара, а правни систем га не препознаје. И то није настало јуче, то је систем вредности на којем деценијама паразитирају одређени припадници нашег друштва.

Аутор Марковић покушава да објасни како ће се по свргавању садашњег режима у Србији спроводити кривични поступци које ће покретати тужилаштво, а судити судови. То је нешто за шта се свакако као Народна странка залажемо, али изградња државе не може се сводити само на кривично правну одговорност појединаца, већ после промене власти мора постојати и прекршајна, али и морална одговорност за вишедеценијско, систематско уништавање нашег друштва. Ако се све сведе на кривично-правну одговорност, за коју се ми као Народна странка такође залажемо (и то кроз увођење специјалног тужиоца за високу корупцију, испитивање порекла имовине и одузимање нелегалне имовине, али и незастаревање кривичних дела насталих злоупотребом државних фондова), шта ћемо онда са Сарапом, шта ћемо са Марићем, шта ћемо са новинарима и уредницима који са различитих националних фреквенција лажу народ у служби једне странке и једног режима, шта ћемо са људима који за наше паре ботују, шта ћемо са онима који звижде оцу, мајци и сестри двадесетогодишњака погинулог у Лучанима, шта са онима који песникињи одузимају већ додељену награду, са музичарима који наступају на Палминим бунга-бунга журкама, шта са политичаркама и политичарима који прелазе из странке у странку да бране оно што су до јуче нападали, шта са Петром Петковићем, шта са Крлетом, шта ћемо са Миленком Јовановим, Горданом Чомић…

Циљ реваншизма јесте управо постизање прво моралне, а после - ако буде доказа - и правосудне сатисфакције, односно задовољења.

Реваншизам није супротан правној држави, он је предуслов за постојање правне државе. Држава мора да уради оно што је пропустила 6. октобра (2000. године) - да се обрачуна са онима који су девастирали ово друштво и ову државу, зарад личних или партијских интереса.

Реваншизам свакако не сме бити ни произвољна категорија, одмазда појединаца, то мора бити јасно уређен поступак, уз поштовање људских права, али са циљем уређења државе и друштва. Да нам се никад не понови ово и да коначно направимо правну државу.

У томе ћемо успети, упркос онима који из опозиције намигују перјаницама режима да ће, као и 6. октобра 2000, након пада власти поново бити опроштајница за оне који буду хтели да плате рекет.

 

Стефан Јовановић,
генерални секретар Народне странке