Народна странка

Јовановић: Ребаланс буџета изазваће још већа поскупљења, богаташе на власти не занима како народ живи

Јовановић: Ребаланс буџета изазваће још већа поскупљења, богаташе на власти не занима како народ живи

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да ће „инфлаторни ребаланс буџета“, који је предложила Влада Србије, убрзати повећање цена и инфлацију, јер предвиђа већу потрошњу државе и тиме веће задуживање грађана који све теже живе због великих поскупљења основних животних намирница.  

„Месо је у последњих годину дана поскупело 79 одсто, млеко 38 одсто, ако може да се нађе, шећер 70 одсто, а јаја 75 одсто – то је хиперинфлација, док власт тврди да износи инфлација 14 одсто. Господине Мали, цене су велике и то је тако“, рекао је Јовановић министру финансија Синиши Малом на седници Скупштине Србије на којој се расправља о предлогу ребаланса буџета.

Јовановић је навео да се Мали можда „разуме у бројеве и зна како да их наштелује, али га је живот демантовао“.

„Ви не видите инфлацију и колико све поскупљује, ви не знате како народ живи, јер сте створили богату и повлашћену елиту, чији сте и сам део. Замајавате нас са поређењем цена у Србији и Немачкој и у европским државама, али не кажете колике су плате у Немачкој. Ми не живимо у Немачкој и људи купују у продавницама у Србији“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да власт тврди да је инфлација увезена, али да је дрво за огрев у Србији дупло скупље него прошле године.

„Да ли и дрво увозите“, питао је Јовановић Малог.

Јовановић је истакао да је Народна странка предложила да порез на додату вредност (ПДВ) на основне животне намирнице буде смањен са десет одсто на један одсто како би грађани лакше поднели инфлаторни притисак, а да се држава одрекне дела прихода, али је власт то одбила.

„Размилите још једном о том предлогу, јер ће све доћи на наплату. Ви нас инфлаторним ребалансом буџета гурате у спиралу поскупљења и хиперинфлације. Људи у Србији се добро сећају хиперинфлације, а неки из садашње владајуће већине су и тада били власт“, рекао је Јовановић.

„Мислите да се можда разумете у бројеве, али пали сте на испиту реалности, јер не знате како живи народ у Србији“, закључио је Јовановић.