Народна странка

Јовановић за „Блиц“: Могућа победа на свим нивоима, у Београду највеће шансе

Јовановић за „Блиц“: Могућа победа на свим нивоима, у Београду највеће шансе

Одлука коју смо донели није била лака пре свега због начина на који је кандидатура Здравка Поноша планирана и представљена јавности, али били смо свесни да нам у овом тренутку нису потребне страначке поделе, већ јединство зарад темељних промена у Србији.

Ово у интервјуу за „Блиц“ каже Стефан Јовановић, генерални секретар и портпарол Народне странке. Наводи да је Народна странка државотворна странка одговорних људи, свесна политичког тренутка у којем се налазимо.

Наша одлука да спасемо и сачувамо јединство опозиције је зрела политичка одлука. Мирослав Алексић је перспективан политички лидер који ће бити прво лице Народне странке у оквиру наше коалиције на изборима за народне посланике у Скупштини Србије. Заједно са нашим члановима посвећени смо припремама за кампању, одбрани изборне воље и остваривању победничког резултата на изборима.

Јесу ли на крају сви кандидати ваше коалиције избор Драгана Ђиласа?

Не.

Пре два дана појавило се писмо Скупштине слободне Србије у којем се наводи да немају поверења у лидера ССП и да је одлуке доносио самостално, практично постављајући ултиматуме „узми или остави“ осталим чланицама коалиције. Да ли је заиста било тако?

Било је различитих мишљења и предлога у оквиру коалиције. Скупштина слободне Србије није била потписница коалиционог споразума са Народном странком, ССП и ДС, али смо са њима, као организацијом која окупља угледне појединце, активно разговарали о могућности да будемо у заједничкој борби за демократску и слободну Србију, а против актуелног режима. У  тој борби сви су добродошли. Поштујемо њихову одлуку да због разлога које су изнели не буду део наше коалиције, али грађане Србије не занимају наши међусобни односи, већ их занима како да победимо режим Александра Вучића.

Да ли то што је ССС одустала од коалиције нешто мења у перцепцији Народне странке?

Не, настављамо рад са партнерима у оквиру наше коалиције.

Какав је распоред на парламентарној листи ваше коалиције? Колико чланова Народне странке има у првих 50 или 70 места? И по каквом принципу сте је састављали?

Парламентарна листа наше коалиције биће састављена од најбољих људи различитих профила. То ће бити тим који ће се из скупштинских клупа борити за бољу, демократску и модерну Србију. Тим који ће представљати Народну странку у Скупштини Србије, а који ће бити састављен и од људи са искуством и од нове генерације политичара, биће свакако посвећен остварењу ових циљева. То ће бити прави народни посланици, јер оно како данас изгледа актуелни сазив Скупштине Србије код мене у Нишу би назвали „збирштина“ - израз којим се описује скуп људи направљен најгором могућом негативном селекцијом. Ова реч из свакодневног говора данас најбоље описује састав нечега што би требало да представља највише представничко тело и носиоца уставотворне и законодавне власти у Србији – Народну скупштину.

Какав резултат очекујете на председничким, какав на београдским, а какав на парламентарним изборима?

Верујем да је победа могућа на свим нивоима. У Београду постоје највеће шансе да до тих промена дође. Наравно, режим се неће предати без борбе и без покушаја да украде гласове, али и ми ћемо бити спремни да бранимо изборну вољу грађана.

Шта мислите о томе што лидери ваше коалиције нису за неке од кључних позиција предложили вас или Павла Грбовића или Борка Стефановића уместо Владете Јанковића или Здравка Поноша? Нисте ли ви та нова генерација и та нова лица која тако жељно јавност ишчекује?

Данас у политици, а у Народној странци сигурно, постоји нова политичка генерација, али нова генерација се не може огледати само у годинама, него и у приступу политици, друштву и начину на који види решења проблема. И сам припадам новој генерацији, којој је у Народној странци пружена прилика од оснивања странке. Данас су на неким од најодговорнијих страначких функција, од потпредседника преко интернационалног секретара и председника одбора широм Србије, па све до функције генералног секретара коју обављам, млади људи који су добили шансу да се докажу. Коначно, и председник Народне странке Вук Јеремић одлучио је да не буде кандидат на овим изборима како би пружио шансу што већем броју младих људи да се нађу на парламентарној листи и постану народни посланици.

Какве су ваше политичке амбиције?

Политика данас није најатрактивније занимање, поготову за младе људе, али ако хоћете да нешто промените у друштву, онда морате да се бавите политиком. Никада нисам седео по страни и надао се да ће неко други урадити нешто уместо мене. Још током студија права био сам један од студентских лидера у Нишу. Става сам да политичке амбиције не смеју да се своде на назив политичке функције, већ да би се у политичком деловању првенствено требало водити оним што желите да промените и постигнете у вашем окружењу, локалној средини и држави. Водим се чувеном изреком „не питај шта држава може да уради за тебе, него шта ти можеш да урадиш за државу“. Циљ ми је и да мотивишем сто већи број младих људи да се укључе у политику јер наша земља остаје нама. Желео бих да Србија буде свет и да не морамо да одлазимо у иностранство како бисмо тражили своју срећу, него да је градимо овде. То је оно сто нам припада.

Које бисте прве три ствари урадили када бисте били у прилици да вршите власт?

У Србији се одраста са уверењем да овде ствари не могу да се промене. Радећи, међутим, са сјајним људима које сам упознао у Србији и бавећи се политиком, схватам колико могућности постоји да се кроз знање наших људи, креативност и идеје овде ствари суштински промене. Наше родитеље су убеђивали у реформе и транзицију, а на крају, док су се други богатили, они су постали губитници транзиције. Свакако, за тренутно стање нема лаких решења, али грађанин и његов интерес морају бити у центру свих решења која ће бити примењена после промене власти. Од нове генерације политичара народ очекује промене у темељима државе. Недавно сам, по узору на примере из света, покренуо идеју о шесточасовном радном времену, пре свега подстакнут тиме да све мање времена имамо за себе, породицу, пријатеље… А све више чујете како је неко „изгорео“ на послу или пао у депресију. У свету се показало да је шесточасовно радно време могуће. Могуће је, такође, променити и изборни систем и модернизовати државу и од Србије направити софтверску долину, јер је 21. век свакако век технологије и брзог напретка. Нама је брз напредак неопходан и како би Србија коначно кренула у корак са светом.  

Када посматрамо дипломатска дешавања и активности последњих недеља јасно је да ћемо имати интензивирање преговора о Косову? Шта је по вашем мишљењу решење?

Питање Косова и Метохије је једно од најважнијих питања за српски народ. То није питање само територије, већ питање идентитета и опстанка нашег народа. Свака власт се до сада суочавала са тешким одлукама о Косову. Садашња власт се на неозбиљан и нестручан начин бави решавањем тог тешког питања. Резултат њене политике је довео до укидања свих српских институција на северу Косова и Метохије, а док власти у Тирани и Приштини активно раде на стварању “Велике Албаније” фактичким укидањем граница, власт у Београду гласа за чланство Албаније у Савету безбедности УН и развија "савезништво" са Албанијом кроз пројекат "Отворени Балкан". То је неодговорно понашање. Свако будуће решење за Косово и Метохију, мора подразумевати нормализацију живота уз очување територијалне целовитости и суверенитета Србије.

 

Интервју приредила Ивана Мастиловић Јаснић