Народна странка

Јовановић: Вучић спреман да призна „Косово“, грађани да се изјасне на референдуму

Јовановић: Вучић спреман да призна „Косово“, грађани да се изјасне на референдуму

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да би Србија потписивањем „француско-немачког“ споразума дефакто и дејуре признала независност „Косова“ и да би о томе требало да се изјасне грађани Србије на референдуму, а не да о питању територијалне целовитости и државног суверенитета одлучује један човек, председник Србије Александар Вучић.

„Сигуран сам да би више од две трећине грађана јасно одбацило овакав споразум јер је сваком грађанину јасно да тај документ није у интересу Србије. Ово је прилика да се грађани изјасне на референдуму и нема никаквог разлога да Вучић сам о томе одлучује“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

Јовановић је истакао да се споразумом предвиђа да Србија и „Косово“ развијају добросуседске односе и да постоји једнакоправност страна, а то је могуће само између две државе.

„Не може Србија да развија добросуседске односе са својом јужном покрајином Косовом и Метохијом“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је ово тренутак у којем би све идеолошке поделе требало оставити по страни и да се мора пружити „јасан отпор Вучићевом режиму, који је спреман на издају националних интереса“.  

„Вучић се у Бриселу сагласио са споразумом, и 18. марта у Охриду ће се сагласити са применом споразума, а онда остаје потписивање које се планира највероватније за почетак априла у Паризу“, рекао је Јовановић.

Јовановић је упозорио да би Вучић, ако потпише споразум, добио од ЕУ бланко подршку да гуши слободу, људска права и демократију у Србији.

„Тада би било још више напада на новинаре и политичке противнике. Плашим се како би Србија могла да изгледа после априла“, рекао је Јовановић.  

Јовановић је додао да није уцењена Србија да прихвати споразум, него Вучић лично и да би он једини трпео последице ако Србија одбије споразум.

„Србија не сме да испашта због тога што је Вучић лично уцењен“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да су у Србији за прихватање споразума „једино Вучић, председник ССП Драган Ђилас и председник ПСГ Павле Грбовић“.

„Ђилас и Вучић говоре исте ствари и нисам приметио да се њихови ставови разликују, делује да постоји висока усаглашеност“, рекао је Јовановић.

Упитан о протесту заказаном за 17. март, Јовановић је одговорио да Народна странка подржава „сваки протест против режима“.

Јовановић је навео да је оснивање новог Вучићевог покрета „политичко покварењаштво“ којим се председник СНС-а скрива иза великих речи и замајава народ док се спрема да призна независност „Косова“.

„Вучић једно говори народу у Србији, а онда се у Бриселу са међународним посредницима договара да учини све супротно од тога. Његов радикалски стил је константа, а ставове мења по потреби да би остао на власти“, закључио је Јовановић.