Народна странка

Јовановић за Блиц: Наш циљ је промена режима, а не договор с њим

Јовановић за Блиц: Наш циљ је промена режима, а не договор с њим

Грађани од такозваних консултација, сада јавних а некад тајних, сигурно немају никакве користи, каже у интервјуу за „Блиц“ Стефан Јовановић, генерални секретар Народне странке.

Каже да са људске стране има разумевање за оне који више нису могли да издрже хајку режимских медија против њих, али да би политичари требало да се баве политиком да би Србији и народу било боље, а не да би се договарали са режимом да их скине са насловних страна својих таблоида.

- Са политичке стране немам ама баш никакво разумевање за такве договоре јер се поставља питање да ли они који су поклекли због насловних страна имају снаге за промену власти, система и реформисање Србије, и да ли су за то уопште способни. Мислим да ће на крају највећу корист имати само власт, јер она користи договор са странкама које грађани још увек доживљавају као опозицију да "спушта тензије" како би ублажила изливање народног незадовољства због кризе чије се размере тек наслућују. Плашим се да ово подсећа на сарадњу СПО-а са СПС-ом и ЈУЛ-ом 1994. године и 1995. године, када је Слободану Милошевићу било потребно "смиривање тензија" у друштву да „лакше прође“ одрицање од прекодринских Срба. Циљ Народне странке је промена овог режима јер је то услов да Србија постане модерна, демократска држава и наше политичко деловање је у складу са тим циљем. Свака сарадња са режимом за нас представља јасно одустајање од тог циља јер помаже Вучићу да остане на власти.

Кажете да сте приметили како су учествовали „са великом дозом среће“. Шта то уопште значи?

- Донели смо исправну одлуку да на такозваним консултацијама о формирању Владе Србије не учествујемо, јер Народна странка не планира да буде део власти СНС-а ни њен помагач, нити да учествује у стварању привида постојања демократских процеса у Србији. Одавно смо разумели да режим искључиво влада сам и да на све начине покушава да утиша свако супротно мишљење. Не видим сврху тих такозваних консултација, јер сматрам да је то представа за јавност. Свако је имао право да одлучи да ли ће у тој представи стварања лажне слике о постојању демократије учествовати или не. Свакако, приметна је била радост на лицу актера приликом сусрета са Вучићем, нажалост, готово као подсмех свим грађанима Србије који су се надали променама.

Како ће Народна странка наступати у Скупштини? Имате ли стратегију?

- Народна странка ће у Скупштини Србије имати свој посланички клуб, који је састављен од људи са политичким искуством као што су Мирослав Алексић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, али и од нове генерације политичара. Поред мене, ту ће бити и глумац Бранислав Томашевић, Марина Липовац Танасковић, Ђорђе Станковић, Ивана Парлић… Као највећој опозиционој странци у парламенту, наш главни задатак биће да успоставимо чврсту везу између деловања посланика и интереса грађана, која је потпуно прекинута у последњих десет година. Организоваћемо „Народне канцеларије народних посланика“ у којима ћемо бити доступни грађанима и разговарати са њима. Бићемо њихов глас у скупштини и са скупштинске говорнице покретаћемо теме које их заиста муче и захтеваћемо решавање њихових проблема. Поред тога, пошто је Србија суочена са надолазећом економском кризом и свакодневним растом цена, предложићемо низ конкретних мера за економску сигурност грађана, као што су хитно смањење ПДВ-а на основне животне намирнице (хлеб, млеко, огрев, лекови…) са 10 одсто на један одсто, повећање минималне зараде на 50.000 динара уз истовремено смањење оптерећења за послодавце са 61 одсто на 50 одсто, као и увођење пореза на луксуз, како би терет кризе поднели најбогатији. Искористићу мандат народног посланика да пре свега укажем на проблеме моје генерације. Питање је каква је будућност генерације која данас има потешкоћа да због огромног скока цена на тржишту изнајми стан, а камо ли да размишља о куповини и трајном решавању стамбеног питања. Из тог проблема онда произилази проблем заснивања породице, наталитета, економије, одласка младих из Србије…

Председник ДС Зоран Лутовац није отишао на консултације, а рекао је и да није био за састанак Вучић – Ђилас. Да ли могуће приближавање Народне странке и ДС-а?

- Народна странка је после избора јасно рекла да ће сарађивати са свим странкама и са леве и са десне стране политичког спектра које нису спремне да буду у власти или да буду помагачи СНС-а. Демократска странка је јасно опозициона странка и са колегама из ДС, али и колегама из Не давимо Београд и странке Заједно имамо врло коректне односе, као и координацију око будућег рада и деловања, како у Народној скупштини, тако и у Скупштини Београда. Постоји низ техничких и политичких ствари око којих можемо да сарађујемо у интересу грађана Србије.

Здравко Понош је основао покрет Србија Центар. Да ли је повукао ваше чланове (одборе) или је све прошло без већих удара за Народну?

- Хвала на питању, Народна странка је добро, али не желим да грађане оптерећујем дневним функционисањем странке, јер њих првенствено занима да ли можемо да победимо режим и да остваримо промене у Србији, а не да ли ће неко задовољити личне амбиције и прогласити се за председника неке организације. Мислим да је важно истаћи да Народна странка није устројена ни као касарна нити као фирма, него је демократски уређена политичка партија у којој се најважније одлуке доносе након демократске расправе и изношења различитих аргумената. Зато и поред свих покушаја да буде уздрмана, Народна странка остаје, опстаје и јача. На другима је да покажу своје (не)способности.

Да ли сте у контакту са Поношем?

- Нисам. Истини за вољу, и док је био у Народној странци нисмо се претерано често консултовали. Различити смо људи, а и немамо исто схватање политике.
 
Јесте ли спремни за евентуалне београдске изборе ако они буду поновљени након разговора Александра Вучића и Драгана Ђиласа?

- Спремни смо за изборе чим буду расписани у складу са Уставом Србије, законом и другим релевантним прописима.

Шта је коначан став Народне странке око санкција Русији? Уколико то питање дође у Скупштину, како ћете гласати?

- Народна странка је од избијања украјинске кризе јасно истакла да је основни задатак да се заштите Србија и наши национални интереси. Чврсто верујемо да је пре доношења одлуке важно да се организује расправа у Народној скупштини, како би народни посланици и грађани били упознати о каквим је притисцима реч – да ли о притисцима на Србију или су у питању личне уцене усмерене према државном руководству. Коначни став није питање идеологије и која нам је страна држава дража или шта је морално исправно, већ је то питање очувања Србије и искључиво наших националних интереса. До сада нисмо чули убедљиве аргументе, осим позивања на принципе, да би Србија требало да уведе санкције. Неке од држава чланица ЕУ, када су у питању њихови национални интереси, а пре свега енергетика и храна, не уводе санкције, као што је то случај са гасном турбином за „Северни ток“, или са извозом жита из Украјине. На ово, али и на сва друга питања у Народној скупштини гласаћемо са једним јединим циљем – да интерес народа и Србије буду увек на првом месту.

 

Интервју приредила Ивана Мастиловић Јаснић