Народна странка

Јовановић: Ана Брнабић у Савету безбедности није позвала да се уложи вето на пријем Приштине у УН

Јовановић: Ана Брнабић у Савету безбедности није позвала да се уложи вето на пријем Приштине у УН

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да председница Владе Србије Ана Брнабић није на седници Савета безбедности УН рекла кључне ствари за одбрану националног интереса Србије на Косову и Метохији.

„Ана Брнабић није рекла да Србија никада неће признати независност ’Косова’ и није позвала сталне чланице Савета безбедности Русију и Кину да уложе вето на пријем Приштине у УН ако то питање икада дође на дневни ред“, рекао је Јовановић на седници Скупштине Србије.

Јовановић је у расправи о буџету за 2024. годину навео да није тачна тврдња министра финансија Синише Малог да је инфлација увезена због пандемије и рата у Украјини.

„То није тачно, јер су производи произведени у Србији знатно јефтинији у државама у нашем окружењу. Ти производи су јефтинији у Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Србији су скупи због великих маржи“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да велики трговински ланци у Србији огромним маржама „зарађују на муци народа“.

„Прошле године су остварили огромне профите – Дис, Делез, Идеа… Сви су остварили приход увећан за најмање 130 одсто“, рекао је Јовановић.

„Задатак државе је да заштити грађане, а велике трговинске ланце. То значи да је држава требало да донесе закон о есктрапрофиту који су остварили трговински ланци и да истовремено смањи ПДВ на основне животне намирнице са 10 одсто на један одсто“, додао је Јовановић.