Народна странка

Јовановић: Америка упозорила Вучића писмом конгресмена

Јовановић: Америка упозорила Вучића писмом конгресмена

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је писмо америчких конгресмена упозорење властима у Србији и председнику Александру Вучићу због проблема са корупцијом и стања у медијима, и додао чланство Србије у Европској унији "није на столу".

Јовановић је, у серијалу разговора „Агреман“ о спољној политици Србије, агенцији Фонет рекао да писмо америчких конгресмена председнику САД Џозефу Бајдену није "лобистичко", већ упозорење "дубоке државе" властима у Београду.

Како је приметио, потписници писма су двојица конгресмена из спољнополитичког одбора, двојица из обавештајног комитета, двојица из одбора за унутрашњу безбедност и један из комитета за буџет, а сви су из Демократске партије.

Они се позивају на Бајденову извршну уредбу која прописује могућност санкција појединцима, а не целом народу као деведесетих година, рекао је Јовановић, који сматра да се пажљивим читањем писма види упозорење појединим медијима.

Друго упозорење се односи на корупцију, пре свега набавку респиратора, протумачио је он, уверен да председник Вучић зна ко је набављао респираторе у његово име и кога је слао за то.

Јовановић мисли да је америчка администрација добро упозната са догађајима у Србији и на Балкану, посебно што су неки сада високи функционери у Стејт департменту "до јуче" били у амбасади САД у Београду.

Какво је стање демократије, према његовом мишљењу, говори и то да Србија није позвана на Самит о демократији, који Бајден ускоро организује.

Србија је у извештајима бројних међународних организација означена као хибридни режим и било би неуобичајено да на Самит о демократији зовете такав режим, предочио је Јовановић.

Како је истакао, поред тема о стању демократије и медија, интересовање САД са ситуацију на Балкану повећано и због кључних питања Косова и Метохије и Босне и Херцеговине.

Осврћући се на недавну посету Вашингтону председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, он је оценио да је америчка спољна политика креирана тако да нису необични сусрети са представницима опозиције у једној земљи.

Овај ниво састанка који су колеге из опозиције имале у Вашингтону је сасвим одговарајући радни ниво, образложио је Јовановић и одбацио наводе да опозиција тражи подршку САД за рушење власти у Србији.

Опозиција тражи подршку грађана Србије за тако нешто, јер ће грађани одлучити о промени власти. До тога ће доћи уз њихову помоћ, а не помоћ са стране, поручио је он и додао да спољнополитички актери, наравно, прате те промене и штите своје интересе.

Јовановић је свестан да у ЕУ не постоји спремност за пријем нових чланица, што је, како тврди, власт у Београду препознала као добар тренутак да се "претвара" да спроводи реформе и да се креће ка Унији.

Он подсећа да је процес приступања дуготрајан, да питање чланства није на столу и тврди да је Европа зато била спремна да зажмури на једно око и не гледа оно што се дешава у Србији.

А на делу је потпуно уништавање и гушење демократије, људских права и слобода, стање је такво да Србија оваква данас не би могла да постане чланица Уније, указао је Јовановић.

Према његовом мишљењу, ЕУ у овом тренутку Србију углавном види као безбедносну "тампон зону" због искуства са мигрантском кризом.

Иницијативу „Отворени Балкан“, Јовановић тумачи као "проширење тржишта балканских диктатора и стабилократа", који ово виде као утешну награду, јер нема пута ка ЕУ.

Иницијатива у суштини не доприноси бољим односима на Балкану, јер сви подигну националне штитове када почне прича о корупцији и животном стандарду, закључио је Јовановић.