Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Влада Ане Брнабић кочи енергетску транзицију Србије

Одбор за заштиту животне средине: Влада Ане Брнабић кочи енергетску транзицију Србије

Бивша и актуелна власт СНС на челу са председницом Владе Србије Аном Брнабић, која је отворени лобиста компаније Рио Тинто, кочи инвестиције грађана који желе да обезбеде своја домаћинства соларним системима, у вртлогу највеће светске енергетске кризе од 1979. године.

Док на својим медијима представљају велике пројекте из области зелене енергије, у реалности грађанима власт отежава да домаћи инвеститори улажу своја средства у производњу чисте обновљиве електричне енергије тако што није укинула царинске стопе од 15 одсто на опрему и тиме је подигла цене инвертора (део соларног панела) и друге опреме која је у Србији сада скупља него у Немачкој, где су плате и шест пута веће.

Србија је данас једина земља на европском континенту која није укинула царинске стопе на увоз опреме за соларне системе. И као да то није довољно, власници кућа који желе да добију статус купац-произвођач како би производили чисту струју путем соларних система на својим крововима, суочавају се са чињеницом да ЕПС наплаћује додатне намете за испоручене киловате путем мрежарине и путем лежарине.

А затим као још једна додатна мере дестимулације, држава на све то обрачунава акцизу. На тај начин деценијски немар, лоше пословање и недостатак улагања ЕПС-а у капацитете за балансирање, власт СНС пребацује на терет оних савесних грађана који својим новцем желе да допринесу енергетском систему Србије.

Грађани су огорчени на власт СНС јер им је обећано да ће им рачуни бити смањени у складу са произведеним киловатима испорученим ЕПС-у, али су непријатно изненађени када им стигну рачуни због додатних намета којих пре њихове инвестиције није било.

Народна Странка је једина странка у Србији која је усвојила Декларацију о савесном управљању рудним благом Републике Србије и посвећена је одрживом развоју.

 

Феђа Кнежевић
Одбор за Народне странке за заштиту животне средине