Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Постигнут начелни договор Народне странке, ССП и ДС о заједничком изласку на изборе

Санда Рашковић Ивић: Постигнут начелни договор Народне странке, ССП и ДС о заједничком изласку на изборе

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да су председник те странке Вук Јеремић и председници ССП и ДС Драган Ђилас и Зоран Лутовац „постигли начелан договор о заједничком изласку на изборе и начину на који ће се то одвијати“.

„Верујем да ће јавност бити врло брзо обавештена о том договору“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Нова С.

Санда Рашковић Ивић навела је данашњи протест поводом почетка градње метроа на Макишком пољу успео, што је показала и „нервозна реакција“ председника Србије Александра Вучића, која је била „без суштинске поруке“.

„Народна странка сматра да је градња метроа на водоизворишту опасна. То се не ради нигде у свету, нити се допушта градња насеља за 40.000 људи на извору пијаће воде. Реч је о приватизацији Београда и целе државе“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Искра је запаљена данашњим протестом и надам се да ће се људи освестити. Још није касно, јер је тек почело копање депоа за метро и има времена да се тај пројекат заустави“, навела је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је додала да је „велика вест“ што су се на протесту окупиле различите опозиционе странке и грађански покрети и подигли свој глас против „накарадног пројеката метроа од нигде до ничега“.

„Нико није против метроа у Београду, али јесте против оваквог метроа и линије која угрожава водоизвориште и заобилази централне и оптерећене делове града. Овакав метро неће помоћи да се гужве у смање гужве у Београду“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је рекла да ће теме попут метроа и намере компаније Рио Тинто да отвори рудник литијума код Лознице бити „кључне теме које ће покренути грађане“ на изборима најављеним за 3. април 2022. године.

„Немачка канцеларка Ангела Меркел је подржала ископавање литијума у Србији, док истовремено Немачка лежи на литијуму. Када Немци почну да експлоатишу литијум, онда и ми можемо да размислимо о томе, а не да пристанемо да постанемо колонија“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић рекла је да је добро што је Народна странка поднела кривичну пријаву против премијерке Ане Брнабић и министарки Зоране Михајловић и Ирене Вујовић у вези са Рио Тинтом.

„Зорана Михајловић штити свој лични интерес и интерес страног крупног капитала, а Ана Брнабић се понаша као Вучићев адвокат. Обе би требало да одговарају“, додала је Санда Рашковић Ивић.

„Ако се промени власт, промениће се и планови везани за Рио Тинто. Ту нема континуитета и преузетих обавеза. Отварање тровачнице код Лознице је опасно по грађане Србије“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је навела да је Рио Тинто „пуштен у Србију“ 2002. године, али да истражује, али то није исто што и „отварање рудника са најпрљавијом технологијом и сипањем сумпорне киселине у земљу“.