Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Орлић да распише локалне изборе на северу Косова и Метохије

Санда Рашковић Ивић: Орлић да распише локалне изборе на северу Косова и Метохије

Посланица и потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да је Бриселски споразум „мртав“ и позвала председника Скупштине Србије Владимира Орлића да распише локалне изборе на северу Косова и Метохије.

Санда Рашковић Ивић рекла је телевизији Н1 да је председница Владе Србије Ана Брнабић са Аљбином Куртијем у Берлину, испред заставе самопроглашеног Косова, потписала споразум о слободи кретања.

„Албанска власт у Приштини је сутрадан председнику Народне странке Вуку Јеремићу забранила улазак на Косово и Метохију. Да ли је то слобода кретања“, упитала је Санда Рашковић Ивић.

На констатацију да је Јеремићу забрањен улазхак на Косово и Метохију јер се залаже за пуну реинтеграцију покрајине, Санда Рашковић Ивић је упитала „да ли то значи је уведен вербални деликт“.

Санда Рашковић Ивић рекла је да се у последња три дана одвијају активности на две равни, излазак представника Срба из институција самопроглашеног Косова, и подсетила да се Народна странка залагала да Срби не буду у приштинској влади која 10 година одлаже формирање формирање Заједнице српских општина, и Срби нису добили „ни мрву“.   

Потпредседница Народне странке рекла је да међународни телефонски позивни број, који је Србија предала властима у Приштини, као и регистарске таблице за аутомобиле и личне карте, елементи суверенитета.

„Потребно је ресетовати ствари и кренути из почетка у изналажења нових решења за четири општине на северу Косова и Метохије“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић истакла је да је крајни тренутак да председник Србије Александар Вучић пошаље писма председницима и Русије Кине којима ће их позвати да Москва и Пекинг уложе вето ако питање чланства самопроглашеног Косова дође на дневни ред Савета безбедности УН.

„Ово је крајњи моменат да се то уради пре него што се иде у ресетовање односа, поготово што не знамо шта је у немачко-француском предлогу“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Очекивала сам да ћемо од Вучића сазнати шта у том документу пише, шта се нуди, шта је у том папиру за Србију прихватљиво, а шта није, али о том документу сазнајемо само из пропламсаја изјава Ивице Дачића и Вучића, и имамо само одређене коцкице мозаика, а све остало је празно, што је згодан начин да људе држите у незнању, а онда их можете држати и у страху“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је додала да није познато шта је Србија одговорила на тај предлог.

„Као да је Србија приватна фирма, па се то запослених не тиче“, закључила је Санда Рашковић Ивић.