Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Предлог буџета показује социјалну неодговорност државе

Санда Рашковић Ивић: Предлог буџета показује социјалну неодговорност државе

“Обједињавање 61 тачке дневног реда са тачком предлога о Буџету који је жила куцавица једне земље, одаје утисак да режим има жељу да неки закони прођу испод радара”, указала је потпредседница Народне странке и посланица Санда Рашковић Ивић.

Рашковић Ивић  је, говорећи о предлогу буџета, указала да је  пораст јавних инвестиција сконцентрисан, пре свега на војску и полицију.

“Новинар Васовић је то најбоље дефинисао реченицом ‘наоружава се сиротиња’.  Нисам против да се наоружавамо, али сам сигурна да имамо много пречих ствари попут инфраструктуре за коју је издвојено само 100 милиона”, казала је она.

Потпредседница Народне странке указала је и да се у грађевинарству” данас не добија толика коњуктура као у време бивше социјалистичке Југославије”.

“Сада се уграђују многи страни материјали, посао добијају стране фирме. У Новом Саду у  Лидл-овом центру Променада посао су добили Румуни који ту раде, имамо Русе који реконструишу пругу у Чортановачком тунелу, Кинезе на коридору 11, а  вероватно и Американце на шумадијском коридору”, указала је она.

Говорећи о делу буџета који је намењен социјалним давањима, Рашковић Ивић је истакла да је он две милијарде мањи него у претходним годинама.

“У исто време купују се роба и услуге за више од 8,4 процента и новац се троши на услуге по уговору и на путовања. Такође, смањује се и буџет за пензије, а држава остаје при свом ставу да се пензије не усклађују и тиме пензије своде на милостињу по принципу ‘3 000 за госпођу,  2 000 за господина’!’’.

Она је указала да се смањују и средства за борачко – социјалну  и социјалну заштиту, за новчану помоћ и породични смештај као и намиривање запослених у случају стечаја и додала да из тих и других параметара можемо закључити да у Србији влада “социјална неодговорност”.

Санда Рашковић Ивић је скренула пажњу јавности и на закон којим ће природни ресурси око РТБ Бора да “пређу у руке” Кинезима.

“Ово личи на својеврсни лекс специјалс којим се све оно што је припадало држави сада предаје фирми и то оном делу који припада Кинезима. Иако су ми Кинези драги, и између осталог  због става према Косову, дража ми је Србија и интереси наше земље, па бих упозорила да се овим поклањају ресурси наше земље”, рекла је Рашковић Ивић.

Говорећи о Закону о патентима и Закону о науци, Санда Рашковић Ивић је истакла да је важно повезивати привреду и науку, али да се пођеднако морају уважити и друштвене науке које је није могуће повезати са привредом.

Уз поздрављање одлуке о повећању плата у јавном сектору, посланица Рашковић Ивић је указала да и даље остаје проблем са забраном запошљавања која није укинута.

Она се осврнула на Предлог  Закона о реституцији који је један од 62 тачке дневног реда данашњег заседања Скупштине Србије.

“Само ове године 800 специјалиста лекара напустило је нашу земљу. Са забраном запошљавања са поставља се питање ко ће нас лечити и ко ће радити дефицитарне послове? Уколико се та забрана настави, уколико људи не могу да се запосле логично је да ће спаковати кофере и отићи”, упозорила  је Рашковић Ивић.